Csak nemrég született meg a Nautic Boat zászlóshajója, a NAU 370RUN, de máris egy új családtag életre hívásán dolgozunk, ezúttal a kompakt méretben.

Ez azért is izgalmas feladat számunkra, mert ebben a kategóriában régóta nem gyártottunk hajókat, így a vitorlázó társadalom egy másik csoportjának is tudunk kínálni alternatívát az élvezetes, sportos hajózáshoz. Az ötlet is ebből fakadt, mikor egy kisebb, de a Nautic hajókra jellemző tulajdonságú daysailer-racert szerettünk volna építeni.A mai világban legtöbbünk számára igen nehéz a hétvégi vitorlázás feltételeit teljesíteni:

Először is legyen egy hajónk, amelynek kell egy kikötőhely is. Ha versenyezni szeretnénk, csapatot is össze kell állítani, és ha esetleg külföldön szeretnénk használni hajónkat, előnyt jelent a könnyű szállíthatóság. Kézenfekvő megoldás egy kisebb, könnyű, két-három ember számára regattán is jól kezelhető, személyautóval vontatható kishajó, amely nem utolsó sorban megfizethető is.Ezeket szem előtt tartva kértük meg régi partnerünket, Andrej Justint, hogy tervezzen ezekre a problémákra megoldást jelentő, ízig-vérig Nautic kishajót. Úgy érezzük, sikerült neki. Már első pillantásra látszik: ez a hajó akar valamit; modern vonalvezetés, sportos megjelenés jellemzi, bőséges vitorlázat szél ellen és bő szélben is, amelyet karbon árbocra húzhatunk fel, a maximális teljesítmény elérése érdekében. Nagyhajókat megszégyenítő merüléssel rendelkezik, ez biztosítja a szükséges visszaállító-nyomatékot szerény vízkiszorítás mellett. Ez a kis „darázs” is a nagytestvérhez hasonlóan születik, az üvegszálas PVC habmagos szendvics szerkezetet vákuuminfúzió során itatjuk át vinilészter gyantával, a test a kritikus pontokon karbon erősítést kap. A végeredmény egy erős, könnyű kis dingi készen egy laza családi élményvitorlázásra vagy egy izgalmas verseny futására, Ezeket segíti az egyszerű, átgondolt szerelvényezés és a gennaker lehúzásának módja, amellyel gyorsan, biztonságosan akár egy ember is leszedheti a vitorlát a bőszelezés végén. Így három fő teljes értékűen tudja megvitorlázni a hajót versenykörülmények között is.Ha úgy döntünk, hogy külföldi nyaralásunkon, vagy versenyen saját hajónk fedélzetén szeretnénk szelni a hullámokat, a deckre állított árboc ledöntése, és a kihúzható tőkesúly leszerelése és az utánfutóra emelést követően már akaszthatjuk is a vonóhorogra a szerelvényt.Ajánljuk ezt kis „játékszert” mindazoknak, akik komolyan veszik a játékot, akik vallják a „kicsi a bors, de erős” elvét, és szeretnének kis hajóval is gyorsan menni, akiknek gondot okoz hétről hétre hat-nyolc állandó embert összeszedni a versenyekre, akik nem tudják, vagy nem akarják egy családi ház árát hajóra költeni vagy azoknak, akik egyszerűen csak szeretnek stílusosan és élvezhető tempóban túrázni, akár szerte Európában.
Paraméterek