Régi álma teljesült a hajósoknak!

A korábban papír alapú kishajós jogosítványt 2014. január 1-től a személyazonosság igazolására is alkalmas, bankkártya méretű biztonsági okmány, a „Nemzetközi kedvtelési célú hajóvezetői bizonyítvány” váltja fel. A régi okmányok az orvosi érvényesség lejártáig használhatók. A vízálló kivitel mellett további praktikus változás, hogy a belvízi és a tengeri képesítések egy okmányba kerülnek. Az új képesítés megszerzése esetén, vagy a meglévő okmány cseréjéhez személyesen kell eljárni, mivel a tulajdonos aláírása is nyilvántartásba kerül. A kérelemhez a személyi adatokon túl, csupán egy szabványos 35×45 mm-es, színes igazolványkép szükséges.

Üröm az örömben, hogy a bizonyítvány kiadása 13000 Ft-ba kerül, ami jóval több, mint a hasonló, gépjárművezetői jogosítvány díja, valamint, hogy az orvosi alkalmasság lejártával minden alkalommal cserélni kell.

További kedvező hír, hogy 2014. március 1-től két ponton módosul a csónak meghatározása: A hajótest hossza nem éri el a 7 m-t ( korábban 6,2 m ), motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kW ≈ 10 Le ( korábban 4 kW ≈ 5 Le ) volt. A motoros, vitorlás csónakok vezetéséhez nem kell jogosítvány.

Azok számára, akik vitorlás kishajó és kisgéphajó vezetésében gondolkoznak a vizsgára felkészítő képzést február közepétől kezdjük. ( www.autoinfo.hu/vitorlas )


http://www.nkh.hu/Hajozas/Kozlem/Lapok/default.aspx


Fotó: yacht-sail.hu