62 versenyző egység gyűlt össze Balatonfüreden az MKB Bank Vitorlás Club telepén, hogy megküzdjön a Melges 24 hajóosztály Európa-Bajnoki címéért május másodika és kilencedike között.!

Tizennyolc nemzet hajói képviseltetik magukat a regattán: Ausztria (4),Csehország (2), Dánia (8), Észtország (2), Finnország (2), Franciaország (2), Nagy Britannia (2), Németország (7), Magyarország (12),

Olaszország (5), Liechtenstein (1), Hollandia (1), Norvégia (3), Szlovénia (1), Svájc (2), Szlovákia (1), Svédország (4), Ukrajna (3).


A verseny első három napján az egységek a regisztráció után átesnek a kötelező felmérésen, ahol a rendezőség ellenőrzi, hogy felszereléseik -a vitorláik és a hajó-,megfelelnek-e a Melges 24 osztály kötött, úgy nevezett one-design szabályainak. Csak ezek után kerül sor majd a futamokra, hétfőtől-péntekig.

A 62 hajós mezőnyben sok profi csapatot is találhatunk, azonban rajthoz áll köztük 35 “amatőr” csapat is. Itt az amatőr jelző azt jelenti, hogy a csapatban nem versenyez olyan személy aki valaha pénzkeresetként vitorlázott. Több közülük akár az összetett dobogó legfelső fokára is esélyes, hisz a profik és az

amatőrök együtt versenyeznek, azonban a végelszámolásnál az amatőröket külön is értékelik és a legeredménysebb közülük elnyeri a Corinthian Európa-Bajnoki címet.

A legjobb amatőr csapatok közül ki kell emeljük az EST 790-es rajtszámú Tõnu Tõniste által kormányzott hajót. Tõnu kétszeres olimpiai bajnok 470-es osztályban, és a Melges versenynek során is alkotott már maradandót. Céljuk természetesen az eddigi legjobb hetedik összetett eredményüket felülmúlni

és megszerezni a Corinthian trófeát.

A többnyire tengeri körülményekhez szokott csapat szerint:


“Nem lesz egyszerű dolgunk a változó trükkös szelekben itt a Balatonon, de keményen fogunk küzdeni és egy kis szerencsével jó eredményt érhetünk el”


10156124102020135320759156276444210653319146n.jpg

A jelenlegi címvédő a svájci Franco Rossini (SUI 825- Blu Moon) csapata sajnos kisebb veszteséggel kezdi a versenyt. A megszokott kormányosuk Flavio Favini egy sérülés miatt nem állhat rajthoz. Azonban a csere emberük sem kispályás, aki nem más mint az olasz Matteo Ivaldi kinek személyében szintén egy egykori 470-es sztárt ismerhetünk. Ivaldi kétszeres olimpiai résztvevő (1996 Atlanta és 2000 Sydney), szóval nemgondolnánk, hogy a csapat bármit is vesztett korábbi formájából, és biztosak lehetünk benne, hogy a mezőny elején kell majd keressük a nevüket az eredménylistákon.

A versenyzők mellett a rendezők sem vallanak szégyent, hiszen remek képességű csapat állt össze és a két éves szervezés bizonyára meghozza gyümölcsét.

A verseny egyik főszervezője Weöres Márta aki maga is olimpiai résztvevő volt 470-ben Athénban. Mellette a mintegy 80 fős rendező gárda mindent meg fog tenni a verseny sikeres rendezésért. A csapat másik olimpikon vezetője Németh Enikő (470-1996 Atlanta) aki a rendező egyesület az MKB Bank Vitorlás Club vezetője.

!

A verseny főrendezője aki a vízi lebonyolításért felelős, az osztrák Gert Schmidleitner, korábban már több osztálynak rendezett versenyt a Balatonon. Az ő segítője az a Litkey Farkas akinél jobban nem sokan ismerik a tavat és akit bizonyára nem kell bemutatnunk.

Meg kell még említsük Hank Stuart urat aki a Nemzetközi Melges 24 Osztályszövetség Verseny kordinátora, valamint Eric Mehlbaum-ot aki az öttagú versenybíró gárda vezetője.

Weöres Márta a rendező gárda nevében úgy nyilatkozott:

“Egyetlen célunk az lehet, hogy a versenyzők remek versenyt futhassanak, és remekül érezzék magukat a Balatonon. A tó egyébként egy új és ismeretlen



helyszín a legtöbb csapatnak. Ha a szél is kegyes lesz hozzánk, akkor garantálhatjuk, hogy a résztvevők egy nagyszerű verseny emlékével fognak hazatérni”

A rendezvény helyszínéül szolgáló MKB Bank Vitorlás Sport Club remek terepet biztosít. A parta érkező versenyzők élvezhetik az uszoda, szauna, mini-golf és a tenisz pályák nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket a fárasztó futamok után.

Holnap délután tartják az utolsó főpróbát az éles verseny előtt. A délután folyamán kerül sor a próba futamra, ahol mind a versenyzők, mind arendezők rendezhetik soraikat a hétfői első versenynap előtt, este pedig sor kerül a

hivatalos megnyitóra is.

Reméljük a beígért erős hidegfront nem húzza keresztbe a számításokat…