Berecz Zsombi 9. helyen végzett a Finn Európa Bajnokságon!

Olimpikonunk, az MVM SE sportolója, Berecz Zsombi a franciaországi La Rochelle-ben rendezett Finn Európa Bajnokságon, élete második Finn kontinensviadalán 9. helyen végzett a 101 versenyzőt felvonultató nagyon erős mezőnyben!



Zsombi a tízfutamos bajnokságot sajnos mindjárt egy fekete rajttal indította, azonban a további futamokban győnyörű vitorlázással (többek között egy 3., két 4., egy 7. futameredmény!) tornázta fel magát a legjobb tíz versenyző közé és így az utolsó versenynapon a Medal Race döntő futam résztvevője lehetett, ami kiváló eredmény!

Az utolsó versenynap délelőttjén került sor a Final Race-re, amelyben a legjobb 10-be nem jutó többi versenyző küzdhetett a végleges eredményekért 10. helyezés alatt. A 10-15 csomós szélben rendezett futam után  délután került sor a legjobb 10 megmérettetésére, a Medal Race-re, amelynek kezdetére a szél már 20 csomóra erősödött, így a szélviszonyok a nagyobb testtömegű versenyzőknek kedveztek.  A végleges helyezés a versenyzők eddig elért, valamint a Medal Race keretében elért pontjainak az összegéből kerül számításra azzal, hogy a Medla Race keretében minden pont dupla annyit ér, mint az alapfutamokon. Azaz aki elsőként ér célba, 2 pontot szerez, és így tovább. Természetesen minél alacsonabb egy versnyző összpontszáma, annál jobb helyzés illeti. A bajnokságon fölényesen vezető brit Giles Scott számára így a győzelem már a végső futam előtt is ismert volt, ezt tőle már senki nem tudta elvenni, de azért a Medal Race-ben is megmutatta, az első helyezés ebben a futamban is az övé.

A végleges összesített eredménylista alapján tehát brit győzelem született, Giles Scott személyében, a tavalyi EB győztes szlovén Vasilij Zbogar állhatott fel a dobogó második fokára, a harmadik pedig  a szintén brit Edward Wright lett.


Zsombi összetettben a 9. helyen végzett, ami óriási eredmény és amihez szívből gratulálunk neki!




Zsombi a verseny után úgy nyilatkozott, hogy élete talán legnehezebb versenyén van túl, azonban a verseny egyben hatalmas mérföldkő is a vitorlás karrierjében, hiszen az első futamban begyűjtött fekete rajtja után higgadt tudott maradni a maradék 9 futamban és ez meg is hozta az eredményét! (megjegyezzük, hogy az első futamban, amelyikben fekete rajtos lett, Zsombi egyébként 2.-ként ért a célba!) A saját magának kitűzött célt teljesítette a 9. helyezéssel!

A következő nagy állomás a szeptemberi Santanderi olimpiai kvalifikációs Világbajnokságon történő eredményes szereplés! Zsombi megosztotta, hogy jelenlegi súlya még nem elég ahhoz, hogy kitűzött céljait maradéktalanul elérje, így a Világbajnokságig a terv, hogy 96 kilóval álljon a rajtvonalra!



Zsombi az olimpiai ezüstérmes Luca Devoti által alapított Dinghy Academy spanyolországi edzőtáborában készül fel a versenyekre, edzőtársa töbek között az EB második helyezettje, Vasilij Zbogar is, és ahogy a fiúk EB szereplése is jól mutatja, az edzés nagyon eredményesnek bizonyul!

A magas szintű edzőtábor lehetősége, a versenyeken, edzéseken való részvétel, az eszközök rendelkezésre állásának biztosítása azonban szponzoraink nagylelkű támogatása nélkül nem tudna mgvalósulni, így ezúton is köszönünk minden támogatást, amit az MVM Sportegyesület és Zsombi részére nyújtanak!



Az MVM SE nagyon büszke Zsombi eredményére és még egyszer szívből gratulálunk!

Csak így tovább!

Ez az eredmény minden idők második legjobb Európabajnoki szereplése Finn osztályban. 1971-ben Fináczy György bronzérmet nyert Athénban. Egy biztos Berecz Zsombor a tavalyi világbajnoki 7. helyezése után most már  másodszor tudott bekerülni a top 10-be és most úgy, hogy számára nem voltak a körülmények túl kedvezőek…


VÉGEREDMÉNY


Fotó: Finn class