Szép szám. Ennyiszer nyerni Sydney-Hobartot pedig még egy hajónak sem sikerült. Eddig.

Magyar idő szerint hajnalban befutott a Wild Oat XI Hobartba és ezzel nyolcadszorra is sikerült megnyerni a Rolex Sydney-Hobart versenyt. Ez eddig a verseny történetében soha nem fordult elő. Az előzmények már jó harcot jeleztek.

A rajtvonalon öt! 100 lábas hajó sorakozott fel. A Wild Oats XI, a Comanche a legifjabb, a Perpetual Loyal a 2011-es győztes, a Ragamuffin 100 és a Rio 100. Az előzetes esélylatolgatások szerint a Wild Oats XI-nek a legnagyobb az esélye a sikerre, míg az új Comanche árnyalatnyival, de kevesebb  ods-ot kapott.



A verseny első felében viszonylag erősszeles cirkálásban volt része a mezőnynek és a Comanche valamint a Wild Oats XI fej fej mellett haladt enyhe indián előnnyel. Azután a szél gyengülésével  a Wild Oats XI sikeresen átvette a vezetést (addig sem maradt el sokkal) és 40 mérföld fölé is tudta az építeni.

Közben a Perpetual  Loyal  az egyik maxi összeütközött valamivel és kénytelen volt kiállni.

A végére azért maradt az izgalom, mert a Comanche számára kedvezőbb szélben pillanatról, pillanatra közelítette meg a vezetőt.  Beérni nem tudta. A Derven folyón elhelyezett célba a Wild Oats XI érkezett elsőként és nyerte így nyolcadszor a Sydney-Hobart versenyt. Ezzel a verseny történetében új rekordot állított be: Soha egy hajó sem tudta megnyerni a 628 mérföldes regattát ennyiszer. Ideje: 02:02:03:26, Míg a másodiknak érkező Comanche mindössze 49 perccel maradt le.



A harmadik érkezésére majdnem 11 órát kellett várni. Viszont annál izgalmasabb volt. Egyrészt mert a nyomkövető nem tudta igazán jól kezelni a helyzetet és nem nagyon látszott, hogy mizu. Másrészt mert a befutó közelében a folyón felfelé több hajó küzdött a bronzéremért. A Ragamuffin 100, A Rio 100, és a Black Jack. Végül ebben a sorrendbe futottak be,15  percen belül. A nyomkövető időnként egy-egy hajónak negatív sebességet írt, annyira viszonylagos volt a széljárás.

A z időnként komoly hullámokkal és széllel bíró időjárás jó pár hajót feladásra kényszerített. Összesen 14 hajó adta fel a versenyt .



4 nap 2 óra hajózás után magyar idő szerint ma hajnalban befutott az utolsó hajó is, a Southern Myth is. Az előnyszámos versenyzésért kiosztott Tattersall kupáját a Wild Rose nyerte aki az 58. helyen futott be.

Sajnos halálos áldozata is van az eseménynek. A Stormy Bay-ben lezuhant egy Cessna kisgép és a pilóta valamint a fotós életét vesztette nagy valószínűséggel. A keresés még folyik. A hajók fotózása lett volna a cél, amiért kirepültek.


Fotó: Daniel Forster