A mai napig az egyik legszebb formájú hajó megérte a fél évszázadot.

1964 és 65 között Jan Linge befejezte  a Soling tervezését és elkezdődhetett a gyártás. A hajó műanyag erősítéses üvegszálból készült- Először Norvégiában majd Skandináviában kezdett elterjedni mielőtt világsikert ért el.

Hamarosan olyan népszerű lett, hogy olimpiai osztállyá vált és a legnagyobb One Design osztályként versenyzett 28 éven keresztül az olimpiákon. Egészen 2000-ig.  Mostanra 4000 hajó épült szerte a világban.Kis hazánkban is népszerű hajóosztály volt a Soling, még olimpiai osztály korában. Oly annyira, hogy a Balatonfüredi Hajógyárban még épült is jó pár hajó. A hőskorban olyan nevek fémjelezték a hazai osztályt, mint  Wossala, Fináczy, Székely, Ruják, Tuss, Detre ,hogy csak a legnagyobbakat említsem .1996-ban Wossala György és csapata kijutott az Atlantai Olimpiára.Az osztály olimpiáról való kikerülése után, sok szép magyar siker született. Wossala és csapata többször volt dobogós világbajnokságokon. Nyert Európa bajnokságot és Masters Világbajnokságot. Egy fiatalabb generációként tudott Európa bajnokságot nyerni Gyenese Balázs és csapata.  A legnagyobb sikert a Világbajnoki címet viszont éppen 2013-ban Litkey Farkasnak és csapatának tudhatjuk be.  Az osztály legeredményesebb alakja mindenképpen Vezér Károly, aki három Európa bajnoki cím mellett, nyert világbajnokságot is és számtalan szép Solingos eredmény megalapozója és résztvevője volt legénységként.

A jubileumi Világbajnokságot Olaszországban, míg az Európa bajnokságot Berlinben rendezik. Hogy Magyar Bajnokság lesz-e? Reméljük.