Jégtöréssel folytatódott a 2015 évi Víz-party is Szegeden a Tiszán

Tizedik éve, hogy a vitorlázás, a vízi sportok és a Tisza szerelmesei az újév első napján találkoznak, hogy a VÍZ-PARTY –n hódoljanak szenvedélyüknek, annak reményében, hogy az itt töltött kellemes percek jegyében telik majd az új esztendő.

Az évek során már megszoktuk, hogy az elsőként kifutó hajók feltörték a vékony jeget a kikötőben. A  2014. év végi napok zord időjárása azonban olyan vastagra hizlalta a kikötő jegét, hogy erre a rendelkezésünkre álló kishajók nem voltak alkalmasak. A kellemes DNY-i szél csábítása azonban elég erős volt ahhoz, hogy ne mondjunk le a Tiszai vitorlázásról, így a kikötő bejáratáig a jég hátán húztuk ki a hajókat. A pár száz méter kézi hajóvonta a jégen megérte, mert így csak a kikötő bejáratánál kellett feltörni az első mólóig a jeget. Mivel a jégzajlás csak a Marosban történt, így a torkolat tiszai oldalán biztonsággal lehetett vitorlázni, a még puha, kásás jégtáblák között a Maros vonalában, kajakkal lehetett a jégtáblák között szlalomozni.

Folyamatosan érkeztek a volt tanulók, oktatók, hajósok és egy inkább csak szimbolikus értékű hajókázás után adták át egymásnak a hajókormányt.

A parton újévi malacsült, hurka, kolbász, fogadta a látogatókat, a vitorlázásból, hajókázásból visszatérők gyors regenerálódásáról forró tea és sütemények gondoskodtak, a vidám hangulatot forralt bor fokozta.

Reméljük, hogy az újévi vitorlázás munkásabb előkészületeit a természet a felmelegedéssel megoldja, és a szezonban az oktatás, sportolás közben  2015-ben is sűrűn találkozunk majd a szegedi vitorlás és kishajós oktató bázison, mely terveink szerint a Partfürdőre költözik.


Kipper György