Amikor a BWR navigációjáról kérdeznek, jellemzően azt válaszoltam nyeglén, hogy minden, amit tennünk kell, hogy balra fordulunk.

Balra Gibraltárnál, balra a Jóreménység fokánál, balra Horn-foknál, és a munka kemény része el is van végezve. Természetesen ez némileg összetettebb; foglalkoznod kell a nagy fekete felhőkkel és az óceán „kemény kis úszó kekszdarabkáival” (jéghegyek) a sarkok mentén. Mégis van egy út, amit fájdalmasan egyszerű végigvitorlázni, méghozzá Európából a Karib-térségig. Az elképzelés az, hogy addig mész délnek, amíg a vaj olvadni nem kezd, aztán jobbra fordulsz, és ezt a szélességi fokot követve addig mész, amíg meg nem érzed a rumos italok illatát. Elméletileg ez azt jelenti, hogy az északi szelekkel hátszelezel Portugália partjai mentén, le Marocco mellé, amíg meleg nem lesz, és amikor a passzát szelek keletibe fordulnak át, akkor folytatod a hátszelezést az út végéig. Ez az elv mintegy önszabályozó is, mert egy hidegebb év esetén tovább mész délre, a vaj csak Grenada és Barbados magasságában kezd el olvadni, de ha igyekszel, még elcsípheted Antiguát vagy Guadeloupe-ot.

Miért hozom mindezt fel? Megvolt a saját vajtesztünk a fedélzeten egy nagy doboz Lindt praliné formájában, amit a rajt napján kaptunk ajándékba. A jó munka jutalmaként örömmel fogyasztottuk, és ez volt az első nap, amikor a bonbon krémmel töltött belseje igazán puha és krémes volt!Amikor a világ körül versenyzel ilyen messze a megszokott útvonalaktól, igazi kalanddá válik, ez valódi próba embernek és gépnek egyaránt, de őszintén szólva már messzire kerültünk attól, hogy amikor a dolgok igazán szörnyűvé váltak, a tengerészek bogarakat ráztak ki a kétszersültes dobozaikból, és megfőzték levesnek a fókabőr csizmájukat. Van nálam egy elektronikus példány Earnest Shackleton* Dél című regényéből, hogy a déli vízeken olvasva szembesüljek azzal, hogy mi is vár ránk. Ha találok valami jó leves receptet, majd megosztom!

———-

* brit felfedező, három antarktiszi expedíciót vezetett


Fotó: Spirit of Hungary, BWRForrás: http://www.conradcolman.com/2015/01/navigation-by-food-stuffs/