A spanyolországi politikai nehézségek miatt a FNOB (Barcelona Ocean Sailing Foundation) igazgatótanácsa az elmúlt héten úgy döntött, hogy törli a Barcelona World Race 2019-2020 évi versenyét.

 

Egy ilyen méretű sportesemény jelentős magánfinanszírozást igényel, és ez az egyetlen finanszírozási forrása. A tavalyi év eseményei megakadályozták a FNOB-ot   abban, hogy stabil, megbízható szponzorálási folyamatokat tudjon kialakítani, amivel garantálni tudja a BWR lehető legszínvonalasabb lebonyolítását a csapatok, szponzoraik és a nyilvánosság számára egyaránt.

 

A verseny felfüggesztéséről hozott döntés még nehezebb annak fényében, hogy az új formátum (2019. január 12-i indulás, kötelező megálló Sydney-ben, a Co-skipper lehetséges cseréje) jelentősen megnövelte az érdeklődést az IMOCA csapatok körében és megerősítette a verseny relevanciáját az IMOCA versenynaptárban.

 

A verseny felfüggesztéséről hozott döntés érthető módon nagyon kiábrándító minden érdekelt fél, különösen az IMOCA csapatok és a résztvevők számára. Ugyanakkor mindenki érdekét az szolgálta, hogy a döntést ne halogassák tovább. Az FNOB természetesen mindent megtesz annak érdekében , hogy alternatív megoldásokkal támogassa az IMOCA-t.

 

A döntés meghozatalakor az FNOB azonnal tárgyalásokba kezdett az IMOCA-val azzal a céllal, hogy biztosítsa a verseny megrendezését 2022-2023-ban.