Pozíció: elveszve a szürkeségben, valahol az óceánon

Körülmények: szürke. Szél: szemből. Előrejelzés: továbbra is szembeszél. Hangulat: rossz.

Conrad Colman naplója, 2015. február 4.

Az offshore vitorlázás nem minden nap extrém*. Ma sem volt az, a nedves szürke és a sivár fehér végtelen változatai vettek körül, és nem, lányok, ez egyáltalán nem a Szürke ötven árnyalata**, amitől legalább lenne egy kis izgalom!

Jelenleg ugrándozva folytatjuk utunkat a hullámos tengeren kreuzolva, az össze-vissza fújó szélben, amitől körülbelül annyira vagyunk gyorsak és izgatottak, mintha egy béna öszvér húzna egy kátyúkkal teli gokartpályán. A Spirit of Hungary majdnem annyira élvezi a körülményeket, mint mi, minden hullám csattan rajta egy hatalmasat, és az aktuális széllökéstől függően átcsap a víz a decken. Volt egy izgalmas pillanatunk, amikor egy nagyobb hullám miatt véletlenül csapást váltottunk. A kiel, a ballaszt és minden cuccunk a hajó egyik oldalában vannak, hogy növeljük a teljesítményünket, a hajó átdőlt, és részegen fetrengett a rossz oldalon lévő vitorlákkal. Ráengettem a shottokra, átraktam a backstage-t, és a helyes irányba fordítottam a hajót, de feltűnt, hogy a széljelzők megbolondultak. A fetrengés levitte az árbocon lévő szélműszert, egyetlen biztonsági műszert hagyva nekünk a világkörüli út hátralévő részére.

Kettőnk közül az egyik mindig a hajót felügyeli, hogy a másik pihenhessen.  Lemosdottam szivaccsal a napközbeni relatív melegebb időben, és Robert Louis Stevensontól*** olvasok a korallszigetekről és a trópusi Csendes-óceánról. Ójaj, országomat egy kókuszdióért!

Itt a kevésbé trópusi Indiai-óceánon három-négy albatrosz és néhány kormos viharmadár**** követ minket időről-időre, amelyek gyönyörű fekete sziluettet alkotnak a szürke felhők előtt. Az albatroszok néha egészen alacsonyan repülnek a hajó mögött pár méterrel, és olyan mintha ezeket a vicces, pirosba és fluor-sárgába öltözött vicces figurákat, azaz minket figyelnének. A papamadár nyilván azt gondolja, hogy tojás Tónit és Fecó fiókát hónapokig etethetné egyikünk húsával. Első pillantásra úgy néznek ki, mintha nagy sirályok lennélek, de ezek hosszú távolságon keresztül gyönyörűen siklanak egy ujjnyira a hullámok felett, könnyedén a dühös tengeren. Órákig tudom nézni a privát repülőosztagunkat, és nagyon értékelem a társaságukat itt mindentől távol, az isten háta mögött.


—————

* Conrad itt a Volvo Ocean Race „Life at the extreme” szlogenjére (és dokumentumfilm-sorozatára) utal.

**E.L. James: A szürke ötven árnyalata. Egy trilógia első kötete, népszerű, szexuális tartalmú kortárs ponyvaregény.

*** Robert Louis Stevenson: XIX. századi skót ifjúsági regényíró. A Kincses sziget vagy a Dr. Jekyll és Mr. Hyde megvan?

**** Egyáltalán nem biztos, hogy ez a magyar neve. Ilyen:

http://bit.ly/1I2uYjz


Fotó: Spirit of Hungary – Barcelona World Race



Forrás: http://www.conradcolman.com/2015/02/ships-log-february-4th/