Hajónapló, 2015. március 22.Conrad Colman naplója

„Ugyanolyan intenzív élmény, mint rodeólovon vagy hullámvasúton ülni. 100%-os koncentrációt igényel, és nem csupán a kormányzás, hanem bármilyen mozgás a hajón. A hajó mozgása nagyon heves. A hullámzásnak nincs ritmusa, a hullámok rövidek és egymáshoz közeliek, nagyon kellemetlenül rángatják a hajót.”

A fentieket nem én írtam, hanem a SCA vitorlázónőinek egyike a Volvo Ocean Race-ről, de tökéletesen leírja a tegnap délutánunkat. Ahogy vártuk, a szél északnyugatról érkezett az alacsony légnyomással együtt, amiben az elmúlt pár napban vitorláztunk. Végre betört a hidegfront 40 csomós széllökésekkel, és özönvíz-szerű esővel, ami kisimította a tengert, és a tarajos hullámokat fehér köddé változtatta.

A hidegfrontot mindig hirtelen szélirány változás követi, és az újabb szél délnyugat felől hagyta, hogy kiengedjük a shottokat, és raumban észak felé vegyük az irányt. Ahogy a fenti idézet is írja, a hajó borzasztóan hánykolódott az össze-vissza hullámokon, amit a szélirány változása okozott. Próbáltuk megóvni a hajót az ütésektől, helyette én kaptam egyet. A cockpitból jövet egy különösen nagy csapódás kicsavarta a kezemet, amivel kapaszkodtam, és lefejeltem a padlót.

A bal vállamon és kicsavarodott nyakkal a fejemen landoltam, és egy hatalmas púp nőtt a homlokomra. Nándorért kiáltottam, aki az ágyból kiugorva rohant, hogy segítsen felülni és visszafordítani a fejem, aztán visszafektetett a hátamra egy kis összezavarodott szenvedésre. Az érzés ismerős, a jobb vállam korábban már kiugrott, 2012-ben operálták, remélem, hogy nem ismétli önmagát a sors az új sérülésem miatt. Nagyon fáj, és gyengének érzem magam. Szerencsére az időjárás könyörületes lesz velünk a következő pár napban, de Nándornak egyedül kell manővereznie, mert én csak a shottok engedésére vagyok alkalmas, a csörlőzésből kimaradok. Kiváló edzési lehetőség számára a Vendée Globe-ra, de közben remélem, hogy hamarosan jobban leszek. Nem vagyok boldog a ballaszt szerepétől!


Forrás: http://www.conradcolman.com/2015/03/1752/