A riói olimpia nyíltvízi helyszíne a Guanabara öböl lesz, ami azt jelenti, hogy ezúttal nem kell több órát utazni az olimpiai faluból a szeles sportok versenyeihez.

Az öböl vize azonban rendkívül szennyezett, amit sosem titkoltak, hiszen amikor Rio de Janeiro 2009-ben megkapta az olimpia rendezésének jogát, vállalásai közé tartozott, hogy 2016-ra a szemét 80%-ától megszabadítja a Guanabara öblöt. Mégis, az öböl mára elnyerte a „Toilet bay”, azaz wc-öböl gúnynevet.

A szennyezés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a víz tele van úszó hulladékkal, bútordarabokkal, de még az állattetemek sem ritkák. Az Inter-American Development Bank és a Japan International Cooperation Agency nem kisebb összeget, mint egymilliárd dollárt ajánlott fel a takarítás finanszírozására. A városvezetés speciális hajókat állított hadrendbe a szemét összegyűjtésére, de ettől függetlenül a város szennyvize továbbra is az öbölbe folyik. A légifelvételeken jól látszik, hogy az olimpia leendő báziskikötője, a Marina de Gloria környékén mennyire elszíneződött a tenger, és amellett, hogy nem mutat túl bíztatóan, a beszámolók szerint még bűzlik is a tengervíz. Az egészségügyi kockázat jelentős: a gombásodástól kezdve a hasmenésen át egészen a hepatitisig számos vízben szaporodó baktérium betegítheti meg a sportolókat. A helyi evezősklub felől olyan szélsőséges pletyka is érkezett már, hogy ha valaki vízbe esik, azonnal orvost hívnak.

Bár a helyi környezetvédelmi hatóság mindenkit biztosított arról, hogy nincs fertőzésveszély, az augusztusi előolimpián a vitorlázók nagy része tartott a borulástól. Ha nejlonzacskók tapadnak a svertre, vagy úszó létra kényszerít irányváltoztatásra, az akár az egész stratégiát felboríthatja, és egy dobogós hely elvesztését is jelentheti. A nemzetközi sajtó persze hajlamos arra, hogy felfújja a rossz híreket, az olimpiáig pedig még két év hátravan, így bízhatunk a javulásban.