Elindult a vitorlás szezon Kenesén

 – ODT I. első felvonásA 2015. évi kenesei vitorlás szezon évadnyitó versenye a Tavaszi Regatta/Kenesei Szezonnyitó volt, amely a négy fordulós One Design Trophy első állomása is egyben, 2015. április 25-én és 26-án zajlott a KMPVSE rendezésében.
55 hajó, 250 versenyző, 9 hajóosztály (Asso99, Melges24, 8mOD, 11mOD, Nautic, J24, Elliott770, S22, SR) versenyzett a két napos versenyen.
Az időjárás meglehetősen szeszélyes arcát mutatta a szezon nyitányán. A tervezett hét futamból három, ill. két futamot tudtak teljesíteni az egységek.
Két pályán zajlott a verseny: az A pályán 5 osztály, (Asso99, Melges24, 8mOD, 11mOD, Nautic), míg a B pályán 4 hajóosztály (J24, Elliott770, S22, SR) versenyzett.A szombati várakozós, sütkérezős nap végül versenyzés nélkül záródott, de a One Design Trophy csodálatos üvegdíjai talán kárpótolták a csapatokat. A gulyásleves és almás rétes vacsora mellett még mindenki átgondolhatta a gyenge szeles beállításokat is. Vasárnap korán indult a nap, 09:00 órakor rajtoltak az első osztályok. Szépen fújdogált a 8-10 csomós D-DNY-i szél, így az első futam rendben le is zajlott, bár a mezőny vége, már kicsit gyengébb, 4-5 csomós szélben futott be. Aztán újra várakozás a vízen, mert a reggeli szél szinte teljesen leállt. Majd dél körül délről érkezett az utánpótlás, így az 5-6 csomós szélben elindulhatott a második futam is. Az A pályán a harmadik futamot sajnos egy 40 fokos szélforduló és erős gyengülés miatt le kellett fújni, de a B pályán sikerült egy harmadik érvényes futamot is teljesíteni az egységeknek.A legnépesebb osztály 11 hajóval, a 2017. évi hazai Európa-bajnokságra készülő J24-es volt, a győzelmet Hercsel Erik kormányzásával a DJANGO szerezte meg, dr. Farkas Tamás J’korszak nevű egysége előtt, a harmadik helyen pedig a Jenesys végzett Szabó Péter vezényletével.

A 8mOD osztály 8 hajóval képviseltette magát, az aranyérmet Oroszlán Péterék szerezték meg az American Crew-val, az ezüst Drávai Rubenék Van Dizájn nevű egységének jutott, a bronzérmes csapat a Montana lett, Szabolcs Bence kormányzásával.

A Sudár Regatta osztály 7 hajója közül a Kiskovács nevű egység állhatott a dobogó legfelső fokára, ifj. Kovács Zoltánnal a kormánynál, őt követték Nagy Mártonék a Nagyon Sudárral, a Száz x Szép pedig a harmadik helyen zárta a szezonnyitót.

A Melges 24 osztályban Bakóczy Robiék bizonyultak verhetetlennek az FGF Sailing Team nevű hajóval, Pomucz Tamás a második helyre kormányozta a Nondiremait, míg a HÓD, Bujáky Attila csapata a harmadik helyen végzett.Az Assok mezőnyében Detre Szabolcsék az Infla Deus fedélézetén örülhettek a legfényesebb éremnek, Majthényi Szabolcsék a Fantomassoval a második, míg Fazakas Györgyék a Csimborasszóval a harmadik helyet szerezték meg.

Az Elliott770 egységeknél a sorrend a következőképpen alakult, első Fischer Dezső a Nomáddal, második Koncz Ádám Bootytime nevű hajója és a harmadik Pálinkás Ervin az ISA PUR-ral.A S22-es osztályban Majoross Bea csapata, a Metálka nyakába került az aranyérem, az ezüst az Aventurának jutott Veisz Miklós irányításával, míg a bronz érmes csapat Molnár Jánosék lettek a Catch-22-vel.

A Nautic 330/311-es mezőnyben Jánoky Lászlóék nyertek a Fanatic nevű hajójukkal, őket követte az Oxygén Király Lászlóval, majd a Bettus Kiss-Bálint Zsolttal. A NAU 370 RUN páros csatát vívott, ahol a Török Zoliék Fantomja győzedelmeskedett a Brainstorm felett.


VÉGEREDMÉNY