Születésnapi ajándék Berecz Zsombor módra –

A franciaországi

Hyeres

városában április 20-26 kötött rendezett

ISAF Vitorlás Világkupán

, a Finn hajóosztály év egyik legfontosabb Európában zajló vitorlás versenyén a jelenlegi ranglista 40 legjobb elit  vitorlázója mérkőzött egymással a világkupa győzelemért, köztük

Berecz Zsombor

, az MVM Sportegyesület igazolt versenyzője és a hazai vitorlás sport legnagyobb olimpiai reménysége is.

Zsombor a nyolc selejtező futam alapján magabiztos, szép vitorlázással, ezen belül többek között egy 3., egy 6. és egy 10. futam helyezéssel,

tegnap az összetett negyedik helyről várta

a mai Medal Race-t, a döntő futamot, amelyen a selejtező futamok során legjobb eredményt elért 10 versenyző mérkőzhetett meg egymással.



Már az is óriási és bravúros eredmény, hogy ezen a rangos világkupa versenyen magyar vitorlázónak szurkolhatunk a legjobb 10 között. Hiszen a döntő futam rajtvonalára nem kisebb nevek álltak fel, mint a zsinórban tizedik versenyén győzedelmeskedő, tavalyi világbajnok brit Giles Scott, a szintén brit, tavalyi VB bronzérmes Edward Wright, az olimpiai 6. helyezett szlovén Vasilij Zbogar,  az olimpiai 5. helyezett, és tavalyi vb ezüstérmes horvát Ivan Kljakovic Gaspic, vagy az olimpiai bronzérmes  francia Jonathan Lobert.

A vitorlázásban a Medal Race sajátossága, hogy az itt elért pontok duplán számítanak és ezek, valamint a selejtező futamok összpontszáma összeadva adja ki a végeredményt.

A mai döntő futam során hatalmas mérkőzésben, a Finn hajóosztály legelitebb tízfős mezőnye mérkőzött a dobogóra jutásért. Zsombor gyönyörű vitorlázással 5. helyen vitorlázott át a célvonalon. Ezzel összetettben a 4. helyen végzett, 3 ponttal maradva csak le a dobogóról, és ezzel is igazolva, hogy kirobbanó formában van, fejlődése rendkvüli és a Finn hajóosztályban számolni kell vele a világ élmezőnyében!

Zsombi ezzel az eredményével hazánk talán eddigi legjobb eredményét érte el a Finn hajóosztály világversenyén! És mindezt 29. születésnapján!

Köszönjük Zsombi ezt a csodás eredményt és születésnapi ajándékot és kétségkívül állíthatjuk, hogy az egész hazai vitorlás társadalom hatalmas büszkeséget érez és tiszta szívből szurkolt a mai napon!

A világkupa dobogójának legmagasabb fokára a brit Giles Scott állhatott fel, magabiztos győzelemmel, második helyen Zsombi csapattársa, a szlovén Vasilij Zbogar végzett, a bronzérem a szintén brit Edward Wright nyakába került. Ő 75, Zsombi 78 ponttal zárta a versenyt.

Azaz ha olimpiai szemmel nézzük, Zsombi a nemzetek között 3. helyen zárta a világkupát…

Köszönjük Zsombi és nagyon boldog születésnapot kívánunk!

A részletes eredmények az alábbi linken olvashatók:


http://www.sailing.org/worldcup/regattas/hyeres_2015.php?view=fleetevent&rgtaid=18093&evntid=34548&includeref=regattaevents38379#results__18093

A jól megérdemelt rövid pihenés után folytatódik a felkészülés a következő versenyre, valamint az év két legjelentősebb megmérettetésére, a Riói előolimpiára és az új-zélandi világbajnokságra és persze a legfontosabb megmérettetésre, a jövő évi olimpiára, amelyre Zsombor már tavaly szeptemberben hazánk második sportolójaként szerezte meg a kvalifikációt!


Fotó: Cserta Gábor