A csopaki Kereked Vitorlásklub 2015-ben immáron harmadik alkalommal rendezi meg a Klasszikus Kupa pályaversenyét

a Klasszikus Flotta 10 hajóosztályának, köztük a történelmi hírességű, javarészt háború előtt épült schärenkreuzerekkel (75-ös, 55-ös, 40-es, 30-as, 22-es), a korai olimpiákról ismert nemzetközi méter jachtosztály tagjaival (6mR és 8mR), a balatoni cirkálókkal (70-es, 50-es, Európa 30-as), valamint dragonokkal, túrajollékkal és folkboatokkal.

Az idei versenyt megtiszteli részvételével többek között a Tramontana 8mR jacht, amely 1910. előtt épült, és a császári és királyi Jachtraj utolsó fennmaradt balatoni hajója.


http://www.tramontana.hu/index.php?modul=historia

A magas színvonalú pályaversenyen túl a Kereked Klasszikus Kupa célja a történelmi hajók, valamint azok (helyesebben hölgyek) építetőinek, tervezőinek és kapcsolódó hagyományoknak a tiszteletben tartása, felelevenítése.

Ennek jegyében idén a Hajózástörténeti Egyesület közreműködésével már a versenyt megelőző július 17-én péntek este (a nevezésekkel párhuzamosan) egy külön állófogadáson kerülnek bemutatásra „a Császári és Királyi Jachtraj” lobogói és egyenruhái.


http://www.kriegsmarine.hu/hk/bt01202m.html

A július 18-i szombat esti gálavacsorát megelőzően pedig egy külön pódiumbeszélgetés keretében hallgatjuk meg neves hazai fahajóépítőinket (Czittel Lajost és a Bruckner Szabolcsot).

A vacsora után pedig fellép a Myrtill és a Swinguistique múltidéző klasszikus zenekar.