Egy rég nem látott klasszikus.

Valamikor a 90-es évek elején a MAFC versenyzői szinte egyeduralkodók voltak a  Kalóz osztály versenyein. Ez a fénykor sajnos hamar elmúlt és a MAFC vitorlás Szakosztálya elveszni látszott az átalakulások viharában. Most mintha újult erőre kapna az egyesület, vagy legalább is a klasszikus versenyüket a MAFC Kupát idén újra megrendezték.

Természetesen klasszikusan a kalóz osztály szerepelt a kiírásba, de mellette az új idők szeleként az M3 és az F18 katamarán osztály is szerepet kapott. A rendezők a 470-es osztályt is meghívták, de a verseny reggelén mindössze egy azaz egy hajó jelent meg a nevezésnél. Bár ígéretek voltak rá. Engem egy kicsit elgondolkoztatott, hogy odáig sem jutnak el egy osztály versenyzői, hogy jelezzék időben, hogy mégsem vesznek részt egy versenyen. És úgy, hogy tudomásom szerint túl sok versenyük nincs. Lehet, nem véletlen…..

Egy szó mint száz, idén ismét volt MAFC Kupa. Ebben az évben az idén elhunyt Béresi Zsolt– akinek edzőként nem kis része volt a 90-es évek sikereiben- és Dr. Sarkadi Ádám –a Hannibál nevű klasszikus szépségű 22-es korábbi tulajdonosának – emlékének tisztelegve lett a verseny kiírva.

Sajnos az égiek, nem küldtek sok szelet egész hétvégére és alig két futamot sikerült összehozni, azt is csak szombaton.

Este gulyásleves és rétes színesítette a  programot, ha már szél nem volt és vasárnap délutánig várakozva sem sikerült futamot rendezni, így fél háromkor Kutassy Laci által tervezett pompás díjjak átadása mellett lett megtartva a díjkiosztó a MAFC telepén.



A futamokon M3 osztályban,- ahol az értékelés egy előnyszámadás szerint történik- Róka Sándor egyedül indult egy F18-as fedélzetén. Ezzel némi feszültséget okozva az osztályban, hisz a gyenge szél segítségére volt ebben. Legyőzte az osztály egyedulakodóját a Nacra karbon 20-as katamaránt, amelyet most Virág Flóra és Székely András vitt. A hajó már megmutatta a nagyok között is oroszlánkörmeit. Az Equilor-Alkotmány Kupán – igaz nagyszélben- porrá alázták a nagy katamaránokat. Harmadik lett Hegedűs Léna és Honti Norbert.

Kalóz osztályban Fluck Benedek Solymos Dórával kiegészülve szemernyi kételyt sem hagyott maga után, hogy a bajnokság csak kis hiba volt és mindkét futamot simán hozta. Második Németh Ferenc és Németh Adrián lett, míg a harmadik Nyeste Gábor és Berki Győző.

F18-ban Diószegi Zoltán és Jankovics Gábor fair módon vissza lépett az első futamról, amikor tudatosult bennük, hogy hibásan teljesítették a pályát. Így a győzelem Váradi Szabó Jánosé és Pethő  Tamásé lett. Második Hunfalvy Csaba és Antal Gábor, míg a harmadik Téglás Csaba és Krénusz Gábor.

Mint a verseny rendezője, szeretném megköszönni minden segítséget, amit kaptunk, akár kétkezi munkával, akár anyagilag is, hogy ismét legyen MAFC Kupa. És természetesen a versenyzőknek is, akik megtiszteltek bennünket azzal, hogy eljöttek versenyezni.


VÉGEREDMÉNY


DSC_0002.JPG

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!




Fotó: Lázár Antónia, Giber Vali