XLIV. Villamosenergia-ipari Vitorlás Találkozó

Balatonfüred 2015.09.10-13.

A hét végén Balatonfüred, Koloska-Marina ad otthont a XLIV. VVT. rendezvényeinek, ahol a résztvevők kalóz pályaversenyen és nagyhajós túraversenyen mérik össze tudásukat. Az Atomerőmű Sportegyesület és a Vitorlás Sportért Egyesület által rendezett vitorlásversenyt és sporttalálkozót parti rendezvényekés szakmai programok is színesítik.

A villamosenergia iparban foglalkoztatottak különböző sportágakban példamutató tömegsport hagyományokkal rendelkeznek, amely az 1900-as évek első feléig vezethető vissza.

A Villamosenergia-ipari Vitorlás Találkozók kezdete pedig 1969-re nyúlik vissza, amikor Tenke Lajos az MVM SE vitorlás szakosztály vezetőjének ötlete alapján Balatonkenesén, a Dunamenti Hőerőmű SE. vitorlás szakosztályának megalakulása apropóján megszervezték az első találkozót.

A versenyt kalóz hajókra írták ki, valamint kezdetben csak néhány klub (Budapesti Elektromos SE, ERBE-Vasas SK, MVM SE, ÉDÁSZ-Sopron, DESE), valamint a csehszlovák és a lengyel Villamos Művek képviselői vettek részt. Hamarosan újabb résztvevőkkel bővült a mezőny, valamint időszakosan 470-es és szörf hajóosztályokban is voltak versenyek. A találkozóknak egyre nagyobb sikere volt, nagy húzóerőt jelentett az ASE aktív bekapcsolódása is.

A 90-es években igen nagy kalóz dzsemborik jöttek össze, olykor 50 egység feletti mezőnyökkel, a hazai résztvevőkön kívül főként francia (EDF) és német (RWE) egységekkel. Versenyeztek közöttünk olimpikonok és számos világverseny résztvevői.

Bízunk benne, hogy az elkövetkező három napban az időjárás is támogat majd minket, a résztvevők pedig, a vízen és a parton egyaránt jó hangulatban, sportszerű versenyzéssel, jó futamokkal töltik az időt.