Magyarország, illetve az MVM Sportegyesület és a Magyar Kalóz Osztályszövetség kapta meg a Kalóz Junior EB rendezési jogát, a rangos eseménynek 2016. augusztus 7-12 között Balatonfüred ad otthont.

A Magyar Kalóz Osztályszövetség tevékenységének komoly elismeréseként értékelhető, hogy a Nemzetközi Kalóz Osztályszövetség (IPA – International Pirat Association) Magyarországot kérte fel a 2016-os Kalóz Junior EB megrendezésére. Az esemény magas színvonalát garantálja, hogy a rendezésre a Kalóz Osztályszövetséget a verseny lebonyolításával támogatja az MVM Sportegyesület, amelynek vezetése és rendező csapata az elmúlt években számtalan hazai és nemzetközi vitorlás verseny precíz, hibátlan és magas szakmai színvonalon történő lebonyolításával büszkélkedhet.A junior EB kétévente (páros években) kerül megrendezésre 1996 óta és a szintén kétévente (páratlan években) megrendezett felnőtt EB mellett az osztály második legrangosabb nemzetközi eseménye. A rendezvényen általában az IPA tagállamainak mindegyike képviselteti magát, Chilé-től egészen Törökországig, sőt néha felbukkan egy-egy „egzotikus” országból érkező páros is, ahol a kalóz osztálynak szinte semmi hagyománya nincsen, mint például Lengyelországban. Rendszerint 40-45 egység indul, és a mezőnyben többnyire német dominancia érvényesül, amit jól mutat az is, hogy eddig csak német nemzetiségű bajnokokat avattak.

Az éppen húsz éve rendezett első junior EB-n öt egység indult és itt szerepeltek versenyzőink a legjobban, közülük a legeredményesebb a Barcza György-Adorján Gergely páros volt, 5. helyezésével, de Hajdú Balázs és Hegymegi Csaba még futamot is tudtak nyerni és ezzel a 8. helyen végeztek.

2016-ban Magyarország, mint rendező tagállam komolyabb kontingenst is felvonultathat a rendezvényen. Az osztályban a 1991-ben vagy ezt követően született versenyzők tekintendőek juniornak.

Bár a kalóz osztály ismét reneszánszát éli, de a mezőnyben állandó junior versenyző, illetve páros nem található, a Magyar Kalóz Osztályszövetség ezúton is kéri a hazai egyesületek segítségét a verseny színvonalának megfelelő egységek kiállításához és lehetőség szerint jó eredmények eléréséhez. Az Osztályszövetség – a kalóz versenyzőkön keresztül – szükség esetén minden segítséget megad ahhoz, hogy a magyar színekben induló versenyzők a megfelelő színvonalú hajókkal és felszereléssel állhassanak rajthoz.


További információ:


Szentpéteri Zsolt

elnök Magyar Kalóz Osztályszövetség (

szentpeteri_zs@sbgk.hu

, 06-20-402-1211)


Fluck Benedek

PRO (benedek.

fluck@gmail.com

, 06-20-446-6155)