Nagy közfelháborodást váltott ki a Balaton környéki önkormányzatok döntése.

Március végén született a Balaton környéki önkormányzatok közös döntése, de csak ma hozták nyilvánosságra.


Bedeszkázzák a Balatont!!!!

Többen elképesztő lépésnek tartották az ötletet. Az önkormányzatok szóvivője, azzal indokolta a lépést, hogy ha nem tennék, akkor elöbb-utóbb a tó eltünne, hiszen minden (por, beleejtett kvarcórák, hanyagul eldobált jégkrém pálcikák) feltölti. Így, ezzel a megoldással és néhány ezer takaritóval megoldható lenne a tó tisztán tartása és a meder változatlansága. Ráadásul a szél sem borzolná a víz felszinét és a nap sem érné a felületét közvetlenül és így jelentősen csökkenthető a nyári nagymértékű párolgás is. Siker esetén – mondta – tárgyalni fognak a Velencei-tó, Fertő-tó és a Tisza-tó illetékes hatóságaival hasonló megoldások létrehozásával az adott tavaknál.

A horgászok szövetsége nevetségesnek tartja a tervezetet, hisz ez rosszabb lenne, mintha a fagyott Balatonon léket vágnának, hisz a deszkákban vágott lékek nem tüntethetőek el, ellentétben a jéggel.

A csónaképítők a megnövekedő költségek miatt panaszkodnak, hiszen jelentősen megdrágítaná a csónak eladásokat, hogy kerekekkel kell ellátni azokat. Sőt nem is lehet akármilyen kerekeket felszerelni, hisz a deszkákon való kényelmes közlekedés minimum gumikerekeket igényel.

A strandok üzemeltetői annak adtak hangot, hogy a strandszezon beindulásával túl sok lenne a szálkás sérülés és az sem teljesen megoldott, hogy az embereket, hogyan lehet a fürdőzésről a deszkázásra rászoktatni. Ez jelentős bevétel kiesést okozna.

A halsütők azzal kampányolnak a döntés ellen, hogy a deszkákon a halszálkák – amit eddig a vízbe dobáltak – jelentős sérüléseket okoznak és erre a tervezett heti egyszeri balatoni deszka takarítás sem segítene. Így az emberek leszoknának a halról és inkább a tájidegen gyros-t választanák.

A vizimentők szerint jelentősen többe kerülne a strandőrök átképzése a deszka rései közé beszorult lábujjak sérüléseinek ellátására.

Egyértelműen csak a környékbeli asztalosok örülnének, mert vállalkozásuknak fellendülést hozna, egy-egy terület munkájának megszerzésének lehetősége. Elképzelhető, hogy mekkora bevételt hozna például a fűzfői öböl bedeszkázása!

Tulajdonképpen a vitorlázók nem tiltakoznak nyíltan, csak azt nem értik, hogy április 1. ide vagy oda, ennyi baromságot, hogyan lehet összehordani.