Immár a harmadik szezonját kezdi idén a hagyományosan két futamból álló regatta a Bavaria hajóosztályok számára

Amikor két esztendeje októberben a balatonlellei BL Yachtclub kikötőjéből útnak indult az úgynevezett első négykezes – azaz kétfős legénységgel rendezett – vitorlásverseny, maguk a rendezők sem gondolták, hogy egy igazi sikersztori megszületésének voltak a tanúi. A verseny tavaly már két futamból állt, míg idén szintén egy tavaszi és egy őszi regattán mérkőzhetnek meg egymással a Bavaria tulajdonosok. Karsai Gábor, a sorozat szervezője elmondta, idén három kategóriában – Bavaria 32, 37 és Bavaria Open – hirdetnek győztest.



A Bavaria 32-esek 2013 óta alkotnak külön hajóosztályt a balatoni vitorlásversenyeken, és a típus szerelmesei immár több, saját viadallal büszkélkedhetnek a magyar tengeren. Többek között eme hajóosztály számára rendezték meg 2014. októberben az úgynevezett első négykezes versenyt, amelynek az a lényege, hogy az aránylag nagy távolságon megtartott futam alatt a hajókon mindössze ketten lehetnek. A kezdeményezés annyira sikeres lett, hogy tavaly óta már évi két viadalon csaphatnak össze egymással a Bavaria-tulajdonosok. Ráadásul a kategóriák száma is megnőtt, hiszen idén a 32-sek mellett a 37-es és Bavaria Open kategóriában is győztest hirdetnek. Sőt, a 32-es hajóosztály esetében immár ranglistaverseny lett a négykezes, ami beleszámít az év végi összetett értékelésébe.




„A koncepciónk nagyon bevált, hiszen már a 2013-as első viadalon egy tucat Bavaria 32-es indult, míg a tavalyi két futamon már húsz vitorlás rajtolt el Balatonlelléről. Idén abban bízom, hogy ez a szám olyan huszonhárom-huszonnégyre duzzad. Ezúttal első állomására május 21-én kerül majd sor, és hagyományosan a balatonlellei kikötőből indulva a Balaton nyugati végét, Keszthelyt vesszük célba, ezzel jócskán megnövelve a levitorlázandó versenytávot, ami a tervek szerint olyan 82 kilométer lesz. Az őszi regattát október 1-én szintén a lellei kikötőből indítjuk majd, ám akkor keletre indulunk, és Tihany, majd Siófok érintésével érkeznek a versenyzők vissza. Idén fordul majd elő először, hogy három kategóriában hirdetünk győztest” – fogalmazott Karsai Gábor, a négykezes versenyek egyik főszervezője.

Karsai Gábor úgy véli, ez a fajta viadal igencsak komoly szellemi és fizikai megpróbáltatás a résztvevők számára. Főleg azért, mert itt két embernek kell ellátnia azt, amit normál esetben négy-öt szokott ellátni egy ilyen hosszúságú versenyen. Ráadásul, ha a szélerősség a közepesnél nagyobb, akkor két embernek nagyon komoly felkészülésre van szüksége a regatta sikeres teljesítéséhez.



„Két ember számára nagy kihívás egy ilyen versenyen való indulás, főleg, ha amatőrök. Noha az időjárástól függetlenül jelöljük ki a pályát, azért az tavaly látható volt, ha jön a vihar, az igencsak munkássá tudja tenni a táv teljesítését” – közölte Karsai Gábor, aki annyit még elárult, hogy az eddigi három verseny győztesei – Berkes Attila (2014) és Komenda Norbert (2015 mindkét futamon) – is ott lesznek a rajtnál.


IV. Rudi Trans négykezes vitorlásverseny West 2016


Időpont

: 2016. május 21.


Helyszín

: Balatonlelle BL Yachtclub


A nevezés helye és ideje

: 2016. május 20-án 16.00 – 19.00 óra és 2016. május 21-én 07.00-08.00 óra között a verseny helyszínén.


Kormányosi értekezlet

: 2016. május 21.  08.00 – 08.15 óra között a kikötő épületben vagy a kikötő épület előtti területen (Balatonlelle).


Versenypálya

: Balatonlelle – Keszthely (Nagymóló) – Balatonlelle közötti vízterületen lesz kijelölve.


Versenytáv

: 82 km (légvonalban)


Tervezett rajtidőpont

: 2016. május 21. 09.00


Befutási limit

: 2016. május 21.  20.00