Ma kezdetét vette az olimpiai osztályok számára az év első igazán nagy vitorlásversenye a Trofeo Princesa Sofia.

A Palma de Mallorcan megrendezésre kerülő versenyen Finn osztályban indul Berecz Zsombi is, a Balatoni Yacht Club színeiben.

Az olimpia óta ez az első igazán komoly verseny, ahol újra találkoznak a világ talán legjobb vitorlázói. Az első napon keleties, a partról fújó szélben rendeztek futamokat. Az előrejelzés alapján Kelo (Kelemen Tamás edző) és Zsombi a gyengeszeles vitorlát választotta erre a napra. Elvileg a váltás 10-12 csomós ajánlott már, de Zsombi tavaly óta erősödött annyit, hogy 12-15 csomós szélben is elbírja. A választás helyességét az első futam eredménye is igazolta. Top lee rajtot követően elsőként ért fel az első kreuz végén, hátszélben kicsit középre beszorulva visszacsúszott a harmadik helyre úgy, hogy továbbra is szoros maradt az eleje. Kreuz végén harmadik helyen fordult és az utolsó hátszélben még sikerült legyalogolni az észt Karpakot, így a második helyen ért be.

A második futam rajtjára már vesztett erejéből a szél, amely futam így kb. 10 csomóban indult. Nagy harc alakult ki rajtnál a lee pozíciókért, amiből most nem jött ki jól Zsombi és miután nem fért ki, át kellett fordulnia balcsapásra. A 30-40. helyen kezdte a cirkálást, majd hátszélben jelentőset javított és közel 100 métert hozott az élcsoporton, ami helyezésben mindössze 5 helyet jelentett. A második kreuzban jó sebességének és a taktikának köszönhetően feljött kb a 10. helyre. A szél eközben ledöglött kb. 6-4 csomóra, viszont továbbra is lehetett pumpálni, ami viszont kedvezett Zsombinak, így egészen az 5. helyre tornázta fel magát az enyhén döghullámos vízen. Futam után Zsombi konzultált edzőjével, Kelemen Tamással, Keloval és arra jutottak, hogy valószínűleg rajtnál érintette a lee-ben horgonyzó motorost, ezért célszerű lenne, ha visszalépne.

Zsombi így egy második hellyel és egy kiesővel jelenleg a 33. helyen áll. Folytatás holnap várhatóan továbbra sem túl erős szélben, szintén két tervezett futammal.

Zsombi egyesülete, a nemrég megújult Balatoni Yacht Club Facebook oldalán folyamatosan követi a versenyt, így a további versenynapokon is naprakész versenyinformációkkal várja a Zsombiért szurkolókat.

Hajrá Zsombi!