A Leg Zero amellett, hogy a Volvo Ocean Race időmérője, egyben az első lehetőség, hogy a csapatok összemérjék egymást. Az itt elért eredmények nem befolyásolják magát a versenyt, de a nyertes csapat önbizalma kaphat egy löketet.

Mi is az Leg Zero?

Minden logikát nélkülözve, a Leg Zero egy négy versenyből álló sorozat. A hét nevezett csapat –
Team AkzoNobel, Dongfeng Race Team, MAPFRE, Vestas 11th Hour Racing, Sun Hung Kai/Scallywag, Turn the Tide on Plastic és Team Brunel – következő ütemezésben áll rajthoz:

Augusztus 2. – egy intenzív, 50 tengeri mérföldes sprint verseny a Wight-sziget körül.
Augusztus 6-án rajtol a híres Rolex Fastnet Race, amely jellemzően a legmenőbb technikákat vonultatja fel a 608 tengeri mérföldes part közeli versenyen. Ez a verseny történelmileg kiadós veszélyeket rejt és jelentősen próbára teszi a résztvevők idegeit.

Ezeket követően két olyan futam következik, amin kizárólag a Volvo Ocean Race csapatai indulhatnak.
Augusztus 10-én az angliai Plymouth-ból rajtol a 125 tengeri mérföldes verseny, hogy a csatornát átszelve a Francia St Malo-ba érkezzen a hét vitorlást számláló mezőny.
Augusztus 13-án a csapatok St Malo-ból vágnak neki a tengernek, hogy 770 tengeri mérföld megtétele után a Portugál Lisszabonba érkezzenek.

Utóbbi két futamon a világ legszigorúbb offshore One Design flottáját nem zavarják más versenyzők, és ezzel hivatalosan is megkezdődik a visszaszámlálás a 2017. október 22-én a spanyol Alicante-ből rajtoló Volvo Ocean Race-re.

Leg Zero, Delivery Sanxenxo-ból Gosport-ba, 3.nap, A MAPFRE fedélzetén. Fotó: Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race. 2017 július 27.

Esélylatolgatások
A biciklisták a társaik kiálló bordái alapján próbálják megállapítani, hogy a versenytársai súlyuk alatt vannak. A focisták az ellenfél játékosain keresik a gyengeség árulkodó jeleit, az izomtapaszokat. A vitorlázóknál ezekkel szemben a fizikai erőnlét csak egy apró részlet. A tökéletes csapatmunka többet számít mint a bicepsz átmérője; továbbá az erős árapály és a szeszélyes szél nagyon megnehezíti, hogy pontosan felmérjük a hajók sebességét igazi tengeri körülmények között.

Dee Caffari, a Turn the Tide on Plastic kormányosa: “Mindenki különböző vitorlákkal versenyez. Van akinek régi vitorlái vannak , van akinek már a versenyre készült vitorlái, és van akinek ezeknek a kombinációja. Magam részéről a Leg Zero-t egy jó próbának tartom, ahol kiderül, a megfelelő embereket válogattuk-e össze.”

A francia Groupama Sailing Team, Franck Cammas kormányzásával,  és az Új-zélandi  CAMPER az Emirates Team New Zealand csapatával, az ausztrál Chris Nicholson kormányzásával. Fastnet Szikla kerülés, A Volvo Ocean Race 2011-12 9. szakaszán, Lorient-ből, (Franciaország) Galway-be (Írország). (Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)