1966 augusztusában Francis Chichester Angliából indulva egyedül megkerülte a földet, úgy, hogy csak Ausztráliában kötött ki. 226 nap alatt sikerült neki (ami 274 nap valójában, ha a Sydney-i megállást is beleszámoljuk).

 

Útja óriási érdeklődést váltott ki a Sunday Times által kiadott beszámolónak köszönhetően. II. Erzsébet 1968 május 28-án lovaggá ütötte. Ezzel nem csupán brit hős lett, hanem inspiráció is azok számára, akik követni szándékozták.

 

 

Útjának sikeres befejezése után már csak egyetlen kihívás maradt követői számára: kikötés nélkül körbehajózni a földet. És azon nyomban számos hajós elkezdett készülni.

 

1968 márciusában bejelentették a Sunday Times Golden Globe Race-t, az első kikötés nélküli szóló földkerülő vitorlásversenyt.

 

Nincs nevezési díj, gyakorlatilag szabály sincs, képzettségi követelmény se, hisz egyébként a legtöbb nevező jó úton haladt a felkészülésben. Aki a leggyorsabban kerüli meg a földet, még 5000 fontot is nyer az újság felajánlásában.

 

Kilenc színes karakterű férfi változatos vitorlázási képzettséggel, különböző időpontokban, a legkülönbözőbb típusú hajókkal vágott neki a távnak.
Egyetlen befutó volt csak – Robin Knox-Johnston és az ő közel 10 méteres kétárbócos hajója, melynek a neve Suhaili volt – aki kezdetben esélytelennek tűnt.
A többiek elsüllyedtek, feladták, vagy öngyilkosok lettek.

 

A francia induló Bernard Moitessier, miután megkerülte Joshua nevű hajójával a Horn-fokot, úgy döntött, hogy nem folytatja a versenyt, hanem Tahiti felé vette az irányt – inkább, minthogy a civilizációba visszatérjen.

 

Donald Crowhurst látszólag egy utazáson vett részt a föld körül, miközben csak az Atlanti-óceánon körbe-körbe hajózott. Egyszerűen hamisított pozíció adatokkal akarta a világot kábítani. Naplójában részletesen leírta ezeket, míg végül a saját elméje nem tudott mit kezdeni a helyzettel és öngyilkos lett. Trimaránját elhagyottan sodródva találták meg.

 

A Sunday Times Golden Globe verseny gyorsan legendává vált vitorlázók és nem vitorlázók körében is, a sikereinek és tragédiáinak köszönhetően.

 

Ennek a versenynek az ötvenedik évfordulójára rendezik meg a Golden Globe Race-t, amely 2018 június 30-án rajtol majd Plymouth-ból, és mint az eredeti verseny, az Öt Fok érintésével kerüli meg a földet. Az indulók száma 30. Korabeli navigációval rendelkeznek csak; a hajójuk 9,75 és 10,97 m közötti hosszúságú, hosszúkeeles és 1988 előtt tervezett lehet. A hajókon csak segítségkérés miatt van műholdas telefon. És a modern navigációból is csak a pozíciójukat jelző adó található meg mindenkinél.

 

A 30 induló között egy magyar, Kopár István is rajthoz áll. Igaz, nem magyar színekben, hanem amerikaiban, de ez – véleményem szerint el nem ítélhető módon – szponzori kérdés. Útjáról, felkészüléséről rendszeresen beszámolunk.