263 nap után Kopár István célba ért a Golden Globe Race vitorlásversenyen

Kopár István, a magyar származású szólóvitorlázó 2019. március 21-én, 263 nap után szerencsésen célba ért a franciaországi Les Sables d’Olonne városánál, miután a hihetetlenül embert próbáló Golden Globe Race keretein belül sikeresen körbe vitorlázta a Földet. Kopár István negyedikként szelte át a célvonalat, így egyike annak a mindössze 5 bátor versenyzőnek, akik az eredetileg elinduló 18 vitorlázó közül teljesíteni tudták a kihívást.
„Ez életem legboldogabb pillanata” – ez volt István első mondata, miután 263 nap után kikötött Puffin névre keresztelt, Tradewind 35 típusú hajójával, amely kitűnő állapotban érkezett meg a franciaországi kikötőbe. Azt, hogy áthajózhatott a célvonalon, István elmondása szerint a stramm hajójának és a több mint 50 évnyi vitorlás tapasztalatának köszönheti. A Helly Hansen ruházatban vitorlázó Kopár István ugyan a dobogóról éppen lemaradt, eredménye viszont hatalmas bátorságról és kitartássról tesz tanúbizonyságot. A Golden Globe Race a legprofibb vitorlázók számára is igazi kihívást jelent, az indulók ugyanis kikötés és mindenféle külső segítség nélkül, csakis fél évszázaddal ezelőtti eszközök használatával kerülik meg a Földet és néznek szembe a kiszámíthatatlannal. Útjuk
során sem a szárazföldi csapatok műhold kapcsolaton keresztüli támogatására, sem pontos GPS helymeghatározásra nem számíthatnak.

Egy ilyen kihívás során kétségkívül számos nehézség és akadályozó tényező merülhet fel, így volt ez István esetében is. Már a Csendes-óceánon hajózva problémák adódtak a kormányszerkezetével, amelyeket a folyamatos javítgatásokkal sem tudott teljesen kiküszöbölni. Gyakran zord és szélsőséges időjárási körülmények hátráltatták, de előfordult olyan is, hogy a szélcsendben hetekig alig tudott haladni. Ezenkívül egészségügyi problémákkal – mint például erős fogfájással – is küszködött. Minden bizonnyal a közel kilenc hónapnyi magányt sem lehetett könnyű elviselni, főleg, hogy István rádió adóvevője nem sokkal a rajt után elromlott, kizárólag vételre volt alkalmas, így
limitált kapcsolata maradt a külvilággal.

A bátor, 66 éves Kopár István élete nagy álmát teljesítette azzal, hogy kitartóan helytállt a Golden Globe Race szóló földkerülő vitorlásversenyen. Szembenézett a kiszámíthatatlannal, és a legnagyobb nehézségek ellenére sem adta fel a küzdelmet. Elmondása szerint, ezzel a kihívással a fiatalabb és az idősebb vitorlázókat egyaránt inspirálni szeretné, a Golden Globe Race ugyanis véleménye szerint egy nemtől és életkortól független verseny. „Remélem, ezzel a versennyel sikerül elhintenünk néhány magot. Persze nem kell feltétlenül körbehajózni a Földet, a lényeg az, hogy valami olyat vigyünk véghez, ami közel áll hozzánk és kihívást jelent számunkra.” – nyilatkozta István a beérkezése után.

A Golden Globe Race nyertese 212 napos földkerüléssel a 72 éves francia Jean Luc van Den Heede lett, másodikként a holland Mark Slats futott be, a harmadik helyet pedig az észt Uku Randmaa szerezte meg, akit a magyar származású versenyző az utóbbi hetekben látványosan megközelített.