Magyar győzelem a J24-es Európa-bajnokságon
Bakóczy Róberték lettek a bajnokok

A nyílt Eb-t az amerikai Keith Whittemore nyerte meg

Magyar győzelemmel zárult a 2017. szeptember 24-e és október 1-je között Balatonfüreden rendezett J24 Európa-bajnokság. A 10 futamos verseny utolsó futama döntött a bajnoki cím sorsáról. Remek összteljesítményt nyújtva a fiatal csapat, az idei Melges 24 világbajnoki hatodik helyezett egység, Bakóczy Róbert irányításával vihette haza a kontinens viadal trófeáját. A nyílt Európa-bajnokság győztese pedig az amerikai Keith Whittemore lett.

8 országból, 48 csapat és 250 versenyző vitorlázott a világ legnépszerűbb tőkesúlyos One Design hajóosztályának, a J24-es típusnak az Európa-bajnokságán Balatonfüreden, a BYC-ben. Az utolsó versenynapon a Balaton továbbra is a szeszélyesen kis szeles arcát mutatta, de ennek ellenére két futamot tudott rendezni a magyar versenyveztő, Fluck Benedek irányította rendezői gárda.

Az Európa-bajnok csapat az FGF Sailing Team lett Bakóczy Róbert kormányzásával, aki a verseny után így értékelt: „Számunkra a J24-es Eb óriási kaland volt, mi alapvetően másik osztályban vitorlázunk, ezért úgy vágtunk bele, hogy viszonylag „tehermentesen” tudtunk versenyezni, ami a végén nagyon jól sült el. Úszunk a boldogságban és alig hisszük el, hogy ez valóban sikerült. Mi jobban szeretjük a nagy szelet, fizikálisan talán jobban is bírjuk, mint az átlag, végül gyenge szél lett és örülünk, hogy ebben is maximálisan helyt álltunk.”

Az Eb-ezüstérmes egysége Litkey Farkas, magyar-olasz vegyes csapata a Pelle Nera lett, míg a bronzérem Tomai Balázséknak jutott a Jenesissel. A nyílt Európa-bajnoki trófeát az amerikai Keith Whittmore nyerte meg a Furioval. Whittemore kiemelte: „Fantasztikus érzés volt versenyezni ezen a csodálatos tavon, ahol nincsenek motorcsónakok, ez valóban egy igazi kincs. 10 remek futamot vitorláztunk, igazán kiváló volt a rendezés és fair rajtvonalak.”