Sokan emlékszünk olyan évekre, amikor 40-50 fősre apadt a korábban szebb napokat is látott Optimist mezőny.

 

Szerencsére – és nyilván sok munkának köszönhetően is – ezek az idők elmúltak!

 

Az október elejei, de hideg és erős-szelesnek ígérkező időjárás nem szegte a magyar mezőny kedvét, sőt, még osztrák versenyzők is ellátogattak Fűzfőre, így összesen 121 résztvevővel indult az október 6-i első versenynap.

 

A mezőny mérete miatt kék és sárga csoportra osztott versenyzők az első versenynapon 20-25 csomó közötti szélben két futamot teljesítettek. A kiírás szerint további futam(ok) megrendezésére is lett volna még lehetőség, de az időközben 27 csomósra erősödő szél és a hideg időjárás miatt a versenyrendező Mohos Gábor partra irányította a mezőnyt. Miután a szél ereje – néhány gyengülést leszámítva – kitartott, másnap reggelre halasztott a rendezőség. Mindenkinek jutott virsli, így jóllakottan mehettek haza a versenyzők és edzőik is.

Szombat reggel még erősebb szél várta a mezőnyt, így parti elfoglaltságot keresett magának mindenki. A rendezők persze óránként mérték a szelet, és valamikor 12 óra körül felkúszott a D lobogó a kikötői árbocra, így vízre szaladt a mezőny.

 

Mindkettő csoportnak 2-2 futamot sikerült rendezni. A kék csoport második befutójára már elgyengült a szél, így a versenyzők jó része vontával érkezett a partra. Ekkor azonban még nem ért véget a nap! Először a Bárka Bisztró finom spagettijét fogyasztotta el a mezőny, majd következett a mindenki által várt és kedvelt fűzfői tombola. Az egyik Optimistet megtöltötte a sok Volvo, Specialized, Rooster ajándék, a Balatoni Bob bérletek, és az Intersport Síaréna Eplény napijegyei. A gyerekek nagyon örültek az ajándékoknak. Ez idő alatt a versenyiroda ideiglenesen átalakult: itt tartotta közgyűlését a Magyar Optimist Osztályszövetség.

 

Vasárnapra virradóra átestünk a ló túloldalára: elfogyott a szél…

 

Nagy nehezen aztán leterjedt a csőből egy kellemes 6-8, majd később 15 csomóig is megerősödő szél, ami éppen kitartott egy futamra.

 

A rajt körül itt már voltak izgalmak – sajnos sok versenyzőt kellett UFD-vel „díjazni”. Végül tehát egy döntő futammal összesen öt futam alapján állt össze a végeredmény az idei év utolsó ranglistaversenyén.

 

A verseny díjazottjai a verseny hivatalos időmérője, a Festina által felajánlott óráknak örülhettek, az abszolút 1. helyezett pedig egy Specialized kerékpárral térhetett haza.

 

Serdülő lány:

1. Bodnár Hanna (BYC)

2. Fehér Boróka (Balatoni YC

3. Abdai Réka (SÉP)

Serdülő fiú

1. Bányai Attila (BYC)

2. Verebély Mátyás (SVE)

3. Borda Levente (SVE)

Ifjúsági lány

1. Sophie Schmidt (WSA)

2. Kálmán Kornélia (BYC)

3. Carra Chiara Lisa (BYC)

Ifjúsági fiú

1. Paul Kropfitsch (KYCK)

2. Roman Egger (KYCK)

3. Szabó Roni Oszkár (SVE)

 

A BS-Fűzfő Vitorlás Klubot és a verseny rendezését támogatták: Laguna Yacht Club, Specialized, Festina, Rooster, Volvo, Intersport Síaréna Eplény, Balatoni Bob

 

A versenyen készült fotók az alábbi linken találhatók:

https://drive.google.com/open?id=0BxsdAYFveT6DUlF2Z1VJWEY2dkE

 

Reméljük, hogy 2018-ban is legalább ennyi versenyző érkezik hozzánk!