Bár idén a Volvo Ocean Race rajtja elhomályosítja ezt az eseményt, és a Wild Joe sem vesz részt rajta, azért ne feledkezzünk meg az egyik legszebb mediterrán offshore versenyről.

 

104 hajó 30 különböző országból rajtolt el a 38. Rolex Middle Sea Race-en. Több ezer néző volt a helyszínen és több ezer követte az Interneten keresztül a 606 mérföldes Klasszikus Mediterrán offshore verseny rajtját, a hisztorikus kikötőből a Grand Harbour-ból délelött 11 órától.

 

Ezer vitorlázónál is több vesz részt a versenyen. Az egyedi építésű óceáni maxikban, mint a Rambler88, aLeopard3 vagy a CQS, benne van a 48 órás verseny lehetősége, ami azt jelenti, hogy megdőlhet a 10 éve fent álló versenyrekord. Az amatőr hajósoknak elsősorban az lesz a cél, hogy befejezzék a versenyt. Az 1968-as első verseny óta mindig meglepetésekkel teli a verseny.

 

A rajt rendben, 10 csomós szélben zajlott a máltai Grand Harbourban, ami ez időre szinte gladiátor arénává alakult. A Valetta bástyáin elhelyezett 32 fontos tüzérségi ágyú hangja jelezte a verseny kezdetét.

 

A versenyen egy magyar hajó is rajthoz állt, a Lolita,  Simó Béla kormányzásával.

 

 

A végére nem került veszélybe a rekord, amit 2007-ben a Goerge David korábbi hajója, a Rambler90 futott. Az 47 óra 55 perc 03 másodperc volt.

 

Most a Rambler88 57 óra 48 perc 9 másodperc alatt ért körbe Szicílián.

 

A verseny első 30 órája gyenge szélben zajlott, és csak utána lett az időjárás keményebb, ekkor 14 óra alatt 300 mérföldet rohant a 88 lábas billenő keel-es Maxi.

 

“A Mistral kondiciói, ahogy emlékszem, 2007-ben a Rambler 90-el kicsit keményebbek voltak. Akkor fújt 50 csomó is. Most 40, de általában 30 csomó fújt. Ilyen körülmények között nehéz a hullámok alól kilátni és ha nyomtuk a gázt a hajó sebessége 30 csomóhoz közelített. Jó, hogy elsőnek értünk be, de az előnyszámos győzelemért is hajtunk, ezt viszont csak akkor tudjuk meg, ha az utolsó hajó is beér…” – mondta David

 

Másodiknak a Leopard Maxi futott be. Alex Thomson és hajója a Hugo Boss lett a harmadik.