Tegnap Fokvárosban, helyi idő szerint 14:00-kor a Volvo Ocean Race flotta megkezdte a verseny 3. szakaszát. A hajóknak szembe kell nézniük a 40 csomós széllel, a fagyos hőmérséklettel és a mindent betakaró hullámokkal, ahogy azok a fedélzeten átsöpörnek, miközben a 6300 mérföldes távot kell végigküzdeniük Melbourne-ig.

 

25 csomós szélben rajtolt a flotta és először hagyományosan pályaversenyt vitorláztak, azután nekivágtak az Ausztráliába tartó útjuknak, az egész verseny talán legkellemetlenebb és legszélsőségesebb körülményei közt.

 

A rajt a Cape Town Race Village előtt volt. Az erős szélnek köszönhetően kivételesen csak egy kört kellett megtenniük a pályán, egy cirkáló és egy bőszeles szakasszal, így a flotta 30 perc múlva már a Déli-óceánra tartott.

 

A baszk Xabi Fernandez által vezetett MAPFRE csapat rendkívül fontosnak tartotta, hogy az első pillanattól kezdve az élbolyban haladjanak. Elképesztő sebességpotenciált mutatva mind az első mind a második bóját másodiknak vették, és a Déli-óceán felé már első helyen hajóztak.

 

Bár már elhagyták Fokvárost, a flotta várja az első tipikus déli-óceáni frontot. Ha a jóslatok helyesek, szerdán fog megérkezni az első alacsony nyomású rendszer 40-45 csomós széllel és 8 méteres hullámokkal. A szakasz egyik legfontosabb döntése, hogy megkerülik-e a frontot vagy keresztezik.

 

Joan Villa, a MAPFRE navigátora elmondta: “A front megkerülése néha nagyon sok plusz mérföldet jelent. Valójában annyit,  amennyi ahhoz szükséges, hogy az erős szél határán maradjunk és ne menjünk bele. Néha érdemes persze belelépni és kicsit visszavenni a tempót, de ha nem kell túl hosszú utat csinálni, akkor elkerüljük inkább.

 

A szakasz valószínűleg elég intenzív lesz. A flotta kb. két hetet tölt majd az óceánon. A verseny mindenki által leginkább várt szakasza ez.