Hétfőn, december 11-én kezdődnek a futamok a 2017. évi ifjúsági világbajnokságon Kínában, a Volvo Ocean Race-ről immár jól ismert Sanyában.

 

Három magyar fiatal versenyez a világbajnokságon: Veisse Zoltán Laser Radiálban, Kocsis Bálint és Pavlik András 29er osztályban indul. Csapat vezetőknt velük van Goszleth Marcell, akitől híreket is remélünk, ha a kommunikációs lehetőségei kedvezőek lesznek ehhez.

 

Említést érdemel még, hogy Beliczay Márton (alias Bőrtok) a versenybírói karban tevékenykedik, és meghívást kapni egy ilyen világbajnokság zsűrijébe a munkájának komoly elismerése!

 

2015-ben Érdi Mári Malajziában győzött ugyanilyen világbajnokságon. Ezúttal nem várható ilyen kiugró eredmény a résztvevő magyaroktól, hiszen mindannyian a tapasztalatlanabbak közé tartoznak hajóosztályaikban.

 

A versenyek hétfőn kezdődnek és az utolsó futamokra pénteken kerülhet sor. Aznap zárul a világbajnokság a díjkiosztóval.

 

Kilenc hajóosztályban férfi és női 29er, 420, Laser Radial és RS:X szörf mellett még nyíít Nacra 15 katamaránban versenyeznek a fiatalok. Összesen 374-en lesznek a pályákon. A mieink éppen a legnépesebb osztályokban vitorláznak. Az 51 hajós férfi Laser Radial az egyszemélyesek, a férfi 29er 31 egységével a kétszemélyesek között a legnagyobb mezőny.

 

Kocsis Bálint és Pavlik András:
A 29er nagyon fiatal hajóosztály Magyarországon, hiszen a kezdeti lépéseket 2016-ban tették meg a Spartacus VE vitorlázói. 2017-ben már egy lelkes csapat készült és kezdte meg a versenyzést a nemzetközi vizeken is. Az eredményeik egyre jobbak. Október végén a Garda-tavon, az Európa Kupa sorozat utolsó állomásán már két magyar egység is az Arany csoportba jutott. Közülük az egyik volt a Kocsis – Pavlik kettős, akik a 25. helyen végeztek a 119 hajós mezőnyben.
Nyilván nem tartoznak az esélyesek közé ezen a világbajnokságon, így a verseny minden pillanatát teher nélkül élvezhetik és gyűjthetik a tapasztalatokat.

 

A Magyar Vitorlás Szövetség a világosan meghirdetett osztálypolitikája alapján kiemelten támogatja a 29er osztály fejlődését, így a fiúk is az MVSz támogatásával utazhattak Sanyába.

 

Veisse Zoltán:
A Laser Radiálban versenyző Veisse Zoli a legtehetségesebb magyar utánpótláskorú versenyző a Laser hajóosztályokban. Augusztus végéig még Laser 4.7-ben versenyzett és produkált remek eredményeket. Vagyis csak szeptember óta ül a nagyobb Laser Radiálban, így tőle sem várható még el, hogy az élmezőnyben legyen.

 

Júniusban a Garda-tavon megnyerte a Laser Italia Cupot, majd augusztus végén KIelben a világbajnokságon elért 7. hellyel búcsúzott a Laser 4.7 kategóriától.

 

Már Laser Radiálban Európa Kupa versenyt nyert Balatonfüreden, októberben Barcelona vizein a férfi Laser Radial EB-n pedig máris bekerült az Arany csoportba. A nyílt versenyen 41., az európaiak között 40. helyezett lett, ami első nekifutásra kiváló eredmény.