Hossza: 39,25 méter
Vízvonalhossz: 27,8 méter
Szélesség: 6,57 méter
Vízkiszorítása: 180 tonna

Eredeti tervező: Charles E. Nicholson

Módosított tervek: Dykstra Naval Architect

Vízretétel: 1933 Camper & Nicholsons

Miről lehet felismerni: Sötétkék test, keskeny fartükör, ikonikusan éles orr 

 

A mai napig folyamatosan korszerűsítik és nagyon jól felkészített.

 

Története:

Charles E. Nicholson tervezte és a Camper & Nicholsonsnál épült 1933-ban, Mr. W.L. Stephenson, a Woolworth üzletlánc tulajdonosának megrendelésére. Ez volt Nicholson második J osztályú hajója és Stephenson második nagy jachtja. A „Velsheda” név Stephenson három nővérének nevéből összerakott mozaik szó. Velma, Sheila és Daphne.

 

Stephenson soha nem tervezte az America’s Cup indulást, de a legnagyobb nevű klasszikus jachtokkal versenyzett 1933 és 1936 között, mint a Britannia, az Endeavour és a Schamrock. A második szezonjában 40 versenyt nyert. 1935-ben mind az orra, mind a tatja jelentősen megújult. A rákövetkező évben megnyerte a King’s Cup-ot Cowes-ban.

 

 

A kései 30-as években ez a hajó reprezentálta a legfejlettebb technikai design-t az árbócon, a kötélzeten, a vitorlázaton és a fedélzeti veretezésben. Szegecselt alumínium árbóca volt, a vitorlázata az új Terylén anyagból készült és a fedélzetén csörlők voltak. Az álló kötélzete már akkor rod volt. A fedélzet alatt a szállás csak a központi szalonra és a tulajdonosi részre korlátozódott, a többi terület a vitorlázat és a felszerelés tárolására szolgált.

 

1937-től Hamble folyó sárkikötőjében lakóhajóként funkcionált. Sokan emlékeztek arra, hogy szállásként szolgált a vitorlás versenyek vendégei számára.

 

1984-ben Terry Brabant megmentette az iszapágyból és rendbe hozta annyira, hogy chartereztetni tudjon vele. Új árbócot kapott és a belseje is – ugyan csak limitált mértékben – megújult. Még mindig motor nélkül az Egyesült Királyság déli partvonalán szolgált charter hajóként. Néha kirándult a Mediterráneumba és a Karib-szigetekre.

 

1996

1997-ben a csődbe ment Camper és Nicholsonstól megvásárolták a hajót és felújították. 1998 óta versenyez és charterezik a Föld körül. A 2017-es versenyszezonban a Világbajnokság kivételével valamennyi versenyen dobogón végzett. Egyike a három eredetileg megmaradt J jachtnak.