Azon 9 ember közül, akik rajthoz álltak az 1968-as Sunday Times Golden Globe Race-en – mindegyikük megkísérelve, hogy történelmet írjon az első emberként, aki megállás nélkül körbevitorlázza a Földet – kétségkívül Donald Crowhurst volt a legkevésbé esélyes a győzelemre.

 

1932-ben a brit gyarmati Indiában, Delhi közelében született. Egzotikus gyerekkora volt és fiatal emberként szolgált a Royal Air Force-ban és a hadseregben. 1968-ban házasságot kötött és egy kis elektronikai üzletet vitt Brigwaterben (Somerset), ahol a liberális párt tanácsosa is volt.

 

Élvezte a vitorlázást, de amatőr volt. A “Pot of Gold” névre keresztelt kis túrahajóján a családját szerette vitorlázni vinni a Bristol Csatornán.

 

De Crowhurst álmodozó és hihetetlenül határozott is volt, így végül 1968 október 31-én búcsút intett a családjának és válogatott jóakaróinak, és ingben és nyakkendőben elindult Devonból trimaránjával, a Teignmouth Electron-nal. Soha nem tért vissza.

 

Crowhurst rendkívüli története és az eltűnését körülölelő rejtély az alapja az új filmnek, a The Mercy-nek, az Oscar díjas James Marsh (The Theory of Everything) rendezésében.

 

A “The Mercy” 2018 februárjában kerül moziba.