Interjú Xabi Fernandezzel, a MAPFRE csapat kapitányával.

 

A Volvo Ocean Race, a világ egyik leginkább erőt próbáló földkerülő vitorlásversenye, amely során a versenyzők nap mint nap saját korlátiakat feszegetik és néznek szembe az elemekkel. A jelenleg összesítettben a verseny második helyén álló spanyol MAPFRE csapat kapitányát, Xabi Fernandezt kérdeztük eddigi tapasztalatairól, a csapatról, illetve technikai felkészüléséről.

 

Mióta vagy profi vitorlázó – ez egy valóra vált álom számodra? Hogyan kezdődött mindez? Mit jelent számodra a vitorlázás?
Több mint 20 éve szentelem az életemet a vitorlázásnak. Az elmúlt 10 év egy roppant mozgalmas időszak volt, leginkább Föld körüli vitorlázással telt. Közben pedig meg is változtak a dolgok. Amikor fiatalabbak voltunk, arról álmodoztunk, hogy kijutunk az Olimpiára. Most pedig már az olimpiai vitorlázáson is túlnőttünk, és a nyílt tengeri vitorlázásig jutottunk. A vitorlázás mindig is többet jelentett számunkra, mint munka, nem csak nekem, de azt hiszem a teljes MAPFRE csapat számára is. Sok áldozatot hozunk a vitorlázásért. De természetesen a vitorlázás is rengeteget ad nekünk. Néha, amikor túl sokat vitorlázunk, meg akarnánk állni, hogy szünetet tartsunk. Amikor aztán pihenőidő van, már alig várjuk, hogy ismét visszatérjünk a vitorlázáshoz. A vitorlázás tehát eléggé meghatározó része az életünknek.

 

Az óceán vad hullámainak legyőzése vagy a nyugodt vizeken vitorlázás – melyiket kedveled jobban és miért?
Mindannyian szeretünk nehezebb kihívásokkal találkozni, legyen szó erős szélről vagy vad tengerekről. Az az igazság, hogy a Volvo Ocean Race-hez hasonló versenyeken sokkal több jó pillanatunk van, mint rossz. Hiszen passzátszéllel vitorlázni a lehető legjobb dolog.

 

Minden ember számára más az, amitől úgy érzi, hogy igazán él. Neked mi adja meg ezt az érzést, amikor vízen vagy?
A pénz! Haha! Valójában azt hiszem, akkor érezzük leginkább úgy, hogy igazán élünk, amikor egy kemény óceáni versenyen küzdünk a csapatunkkal. Kétségkívül ez a legjobb része az ilyen típusú vitorlázásnak. Úgy gondolom, hogy ha versenyen kívül vitorláznánk körbe a világot, az jóval nehezebb lenne. Szerintem a legjobb dolog, amit teszünk, az a versenyzés.

 

© Maria Muina I MAPFRE. In port race in Cape Town. Regata costera en Ciudad del Cabo.

 

Mi volt a legijesztőbb élményed a vitorlázóként?
Úgy gondolom, már nagyon sok nehéz helyzetet átéltünk vitorlázás, különösen nyílt tengeri vitorlázás közben. Nem mondanám, hogy kimondottan ijesztő volt, de rengeteg törés történt már a hajón, és számtalan nehéz helyzettel szembesültünk. Szerencsére, még soha nem volt olyan, hogy valakit elvesztettünk volna a fedélzetről. Talán nem az ijesztő a legmegfelelőbb kifejezés erre tehát, de sok stresszes helyzetet megtapasztaltunk már.

 

Hogyan készülsz fel a Volvo Ocean Race kihívásaira
…fizikailag és szellemileg?
Számomra az, hogy egy nagyon jó csapat és szakemberek vesznek körül, a lehető legjobb módja annak, hogy szembenézzek bármilyen kihívással, legyen az szellemi vagy fizikai. Természetesen a Föld körbehajózása során számtalan problémával és kihívást jelentő szituációval szembesülünk, amiket valószínűleg nem tudnék egyedül kezelni. Egy csapathoz tartozni, és megbízni azokban a srácokban, akik veled együtt vitorláznak, a lehető legnagyobb segítség mind szellemileg, mind pedig fizikailag. Nagyon erős a MAPFRE csapat.

…ami a felszerelést és a biztonságot illeti?
Az idei Volvo Ocean Race-en a Helly Hansen a lehető legjobb felszereléssel szponzorál minket, hogy megküzdjünk a kihívásokkal. Mindenféle körülménnyel szembesülünk a verseny során: meleg, hideg, nedvesség és szárazság. Nagyon fontos, hogy minden helyzetet uraljunk, és egészen a legkisebb részletekig minden rendben legyen. Természetesen a felszerelés és a ruházat kulcsfontosságú, hiszen nagyon sok időt töltünk a vízen, nem csak a versenyek alkalmával, hanem az edzések és a versenyekre való felkészülés során is. Ezért döntöttünk a Helly Hansen megbízható ruházatai mellett, amelyekkel nagyon elégedettek vagyunk.

 

Melyek a legfontosabb kritériumok számodra a ruházat/felszerelés kiválasztásánál?
Sokféle szempontot kell figyelembe venni, amikor egy ilyen úthoz választunk ruházatot. Az egyik legnagyobb támaszunk ebben saját tapasztalatunk, hiszen mindannyian körbehajóztuk már a világot, és tisztában vagyunk vele, mik az igazán fontos szempontok. Szóval, véleményem szerint nagyon fontos, hogy kényelmesen érezzük magunkat, és elengedhetetlen, hogy vízálló öltözetünk legyen, mert a fedélzet minden egyes nap minden egyes órájában vizes, nekünk viszont szárazon kell maradnunk. Szintén nagyon fontosak a belső és középső rétegek, amelyek melegen tartanak. A Helly Hansen minden szempontból tökéletesen megfelel, ezért viseljük ezeket az öltözeteket.

 

Melyek a kedvenc Helly Hansen termékeid a hajó fedélzetén, és melyeket ajánlanád egy ambíciózus nyílt tengeri vitorlázónak?
A kiszámíthatatlan időjáráshoz igazodó felszerelések, nadrágok és kabátok, valamint a vízzáró kabátok a legjobbak, mivel kényelmesek, elég nagyok, és kifejezetten szárazon tartanak.

 

© Maria Muina I MAPFRE. Cape Town practice race on board MAPFRE. / Regata de entrenamiento a bordo del MAPFRE en Ciudad del Cabo.

 

Az Ægir H2Flow Jacket elnyerte a Good Design és a German Design Award díjakat. Mikor viselted eddig a kabátot, és melyik tulajdonságát értékelted leginkább?
Az Ægir H2Flow kabát nagyon népszerű a MAPFRE fedélzetén. A Déli-óceánon, a leghidegebb útszakaszon is használtuk Cape Town-tól Melbourne-ig, valamint Melbourne-től Hong Kong-ig, a legmelegebb részen is. Légáteresztő és kifejezetten gyorsan megszárad, így meleg és nagyon hideg napokon egyaránt használhatjuk. Valóban nagyon jó termék, amit bárkinek szívesen ajánlanék vitorlázáshoz.

 

Milyen ambícióid vannak a MAPFRE-val az idei Volvo Ocean Race-en?
A MAPFRE csapattal közös ambíciónk és célunk nem kevesebb, minthogy megpróbáljuk megnyerni az idei Volvo Ocean Race-t. Ez az ötödik alkalom, hogy csapatként hajózzuk körbe a Földet, és ezek között volt olyan, amikor közel álltunk a győzelemhez, és olyan is, amikor nem igazán volt erre esély. Ezúttal felvérteztük magunkat a győzelemhez szükséges minden tapasztalattal, tudással és felszereléssel, így egyértelműen erre törekszünk.

 

Hogyan segítettél a ruházat fejlesztésében?
A legjobb része annak, hogy egy olyan márka szponzorál minket, mint a Helly Hansen, az, hogy a Volvo Ocean Race-re készülve már régóta elkezdtük együtt fejleszteni a ruházatot. Jól látható, hogy az általunk adott visszajelzéseket hogyan építették be a tervezésbe, és hogyan változtattak ezáltal a ruházaton. Jelenleg apró módosításokat végzünk, hogy igazán személyre szabottak legyenek. A csapatunkban többen is vannak, akik nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy használható visszajelzéseket adjanak, és úgy gondoljuk, hogy ezzel tényleg hozzájárulunk ahhoz, hogy mindenki jobb felszerelést kaphasson.

 

Idén nők is vannak a fedélzeten. Kellett bármilyen új, speciális felszerelés számukra vagy a csapat egy részének?
Az, hogy nők is vannak most a fedélzeten, új kihívásokat eredményezett, többek között a ruházat terén is. A Helly Hansennek van egy teljes női kínálata, és a ruházat – csakúgy, mint a fedélzeten lévő férfiaknak – tökéletesen bevált számukra is.

 

Hogyan ünnepled majd az idei Volvo Ocean Race végét?
Ez az eredményektől függ! Remélhetőleg olyan jó eredményük lesz, amit megünnepelhetünk. Várjunk meg azonban, hogyan alakul a verseny.