Hossza: 43,4 méter

Vízvonalhossz: 27,2 méter

Szélesség: 6,55 méter

Vízkiszorítása: 180 tonna

Eredeti tervező: Starling Burgess és Olin Stephens

Módosított tervek: Hoek Design

Vízretétel: 2010, Bloemsma és Claasen jachtbouw

Miről lehet felismerni: Fekete test és rig. A fedélzet peremének kialakítása magas freiboard benyomását kelti. Két deckház.

 

Harold Vanderbilt az 1930-as America’s Cup sikere után felvette a kapcsolatot a Sparkman és Stephens tervezőirodával, hogy megvitassák egy új J jacht lehetőségeit a Universal Rules keretein belül. Megegyezés született arról, hogy Starling Burgess és Olin Stephens mindegyike négy tervet mutat be, Vanderbilt pedig finanszírozza a projektet. Ez volt az a projekt, amelyből megszületett a Ranger majd a Lionheart.

 

Starling Burgess és Olin Stephens tervei alapján elkészítették a hajók modelljeit 1/24 arányban. Ezek voltak az első modellek, melyeket tartályban teszteltek. A tesztek során egyértelműen kiderült, hogy a szélviszonyoktól függően a 77-C modell vagy felülmúlta a riválisait, vagy nagyon közel volt hozzájuk.

 

A kiválasztott 77-C modellt használták a Ranger, az első Szuper J építésekor. A Ranger sikere minden várakozást felülmúlt: harmincnégy versenyen indult és harminckétszer nyert.

 

A Ranger-t 1941-ben leselejtezték, de 2003-ban újraszületett.

 

2005-ben Andre Hoek a Hoek Design-tól részt vett a meg nem épített tervek tesztelésében. Mind a korszerű számítógépes modellek, mind pedig a hagyományos víztartály-vizsgálat alapján Hoek azt tanácsolta, hogy használják a 77-F tervet. Ebből született meg a Lionheart, 75 évvel a terv elkészülte után.

 

 Lionheart a Velsheda és a Ranger ellen versenyzik a 2015-ös Falmouth J Regattán

 

A hajótestet végül Freddie Bloemsma és Claassen Jachtbouw kezdte megépíteni 2010 nyarán, a projekt megkezdése után öt évvel.

 

A hajó 2012-ben kezdett versenyezni és remek potenciált mutatott a 100 Guineas Cup megnyerésével.

 

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy hivatalosan a Lionheart a leggyorsabb J jacht. Ezt a címet a 2017-es newporti első J világbajnokság megnyerésével érdemelte ki.