A hajók teljesítményét és biztonságát alapvetően befolyásolja a rig beállítása versenyhajóknál és túrahajóknál egyaránt.

Ennek pontos és precíz elvégzésére szolgál az OPTITENSION.

 

Az árboc előfeszítése az OPTITENSION segítségével könnyen és pontosan beállítható a hajógyártó értékei, vagy az általános elvek alapján. A műszer kalibrálása 4, 5, 6 és 7 mm átmérőjű 1×19 bowdenre érvényes.. A feszítőerő-leolvasás függvény meghatározása nagy pontosságú erőmérő cellával történt. A műszer hibahatára 5% alatti. A rigg időszakos ellenőrzését is érdemes elvégezni, főleg erősebb igénybevételeket követően, a meglazult állókötélzet valamely szerkezeti elem deformálódására utal.


Versenyelőny

A versenyhajók teljesítményét alapvetően meghatározza az állókötélzet beállítása! A különböző időjárási körülmények más beállítást igényelnek, az OPTITENSION segítségével nagy pontossággal mérhető az állókötélzet előfeszítése. A hajó beállítása gyorsan elvégezhető és ellenőrizhető. A műszeren lévő táblázat a feszítőerőt [kg] és a szakítóerő  százalékában adja meg. A  tunningguide-ok által használatos értékek is átszámolhatók az OPTITENSION leolvasás értékeire, ebben táblázat segít, de kérésre az átszámítást elvégezzük.




Biztonság

A vitorlás hajók riggje nagy igénybevételnek van kitéve nehéz időjárási körülmények közt. A megfelelő előfeszítés akadályozza meg a túlzott alakváltozásokat, amik az árboc összeomlását is előidézhetik. Az előfeszítés időszakos ellenőrzésével az állókötélzet illetve a teherviselő elemek sérülése is időben észlelhető.


Mérés menete:

– a bowden átmérőjét ellenőrizze a műszer felső részén lévő sablonok segítségével

– a műszert elforgatva az alsó görgők közé illessze a bowdent

– kötelet meghúzva akassza a felső csúszkát a bowdenre

– piros nyíl síkjában olvassa le a skáláról az értéket

– a feszítőerő a kalibrációs táblázat átmérőnek megfelelő oszlopából leolvasható.

 

 

OPTITENSION 4,5,6,7 mm modell  27.500 Ft + Áfa

Az ár tartalmaz egy 100 % újrahasznosított vitorla anyagból készült FREEWIND védőzsákot.

 

http://optitension.com