Idén még lesz néhány komolyabb átkelő verseny az Atlanti Óceánon. Nézzük, melyek ezek.

 

Vasárnap rajtol az egyik legnehezebb, sőt talán a legnehezebb atlanti átkelő verseny, a Mini Transat. A két szakaszra szabott átkelésen 87 hajó tervezi indulását. A táv La Rochelle-Gran Canaria-Martiniqe. A verseny különlegessége, hogy egyedül, korlátozott navigációs és időjárás előrejelzési lehetőségekkel kell az Atlanti Óceánon egy hat és fél méteres hajóval átjutni. A versenyt 1977 óta rendezik meg két évente, és hallatlanul népszerű. Ez lesz a 21. Sokaknak ez jelenti a belépőt a nagyok világába. És mint annyi másra, erre a versenyre is hatással van a foilos vitorlázás. Egyre több proto van foillal szerelve.

 

https://www.minitransat.fr

 

Flying Pogo

Here it comes! Pogo foiler flying just a few days before the start of the mini-transat. Full video on Pogo – Chantier Naval Structures

Közzétette: Polaryse – 2019. szeptember 13., péntek

 

60 résztvevője lesz az október 37-én induló Transat Jaques Vabre-nak. A 14. alkalommal megrendezett verseny négykezes. Három hajóosztály hajói állnak majd a rajtvonalon. 15 IMOCA, 3 Multi50 trimarán és 27 Class40. A Hogy ebből hogy lesz 60 hajó, nem tudni, de az a része a honlapjuknak biztos nem elég napra kész. A táv Le Havre -Salvador de Bahia, vagyis 4350 mérföld a „kávé útján”.

 

 

https://www.transatjacquesvabre.org

 

 

Alig néhány nappal később, november 3-án rajtol a Brest Atlantiques, ahol ugyan csak négy hajó rajtol, de azok a tengerek leggyorsabbjai, az Ultim 32/23 Osztály, azaz a maxi trimaránok. Első alkalommal kerül megrendezésre a viadal, kifejezetten az ő részükre. Ez magyarázza a kevés indulót.  Ez az osztály számára is az első igazi megmérettetés.

 

Indulók:

 

Actual Leader
Yves le Blevec (FRA) and Alex Pella (ESP) with OBR Ronan Gladu (FRA)

Maxi Edmond de Rothschild
Franck Cammas (FRA) and Charles Caudrelier (FRA) with Yann Riou (FRA)

Trimaran MACIF
François Gabart and Gwénolé Gahinet with OBR Jérémie Eloy (FRA)

Sodebo Ultim 3
Thomas Coville (FRA) and Jean-Luc Nélias (FRA) with OBR Martin Kéruzoré (FRA)

 

Erre a versenyre készült el az újjáépített Gitana vagyis az Edmond de Rothschild, és az új Sodebo is csak egy versenyen indult eddig.

A legénység azért három fő, mert minden hajó visz magával egy újságírót is, ami nekünk jó, a vitorlázóknak talán kevésbé.

Az útvonal olyan, mintha kinőtték volna az Atlanti Óceánt. Összesen 14000 mérföld. Brestből rajtolnak, Rio előtt fordulnak, majd Fokváros előtt és vissza Brest.

 

 

https://www.brestatlantiques.com