4 versenynap és 14 futam eredményei alapján hirdethettünk győzteseket a Sailstore.hu 29er Európa Kupán.

    

Első alkalommal került megrendezésre nemzetközi 29er verseny hazai vizeken, így kiemelten fontos volt számunkra, hogy a résztvevők szakmailag kifogástalan és emlékezetes versenyen vehessenek részt. A verseny főrendezőjeként a futamok lebonyolításáért Kárpáti Bence felelt.

 

 

Változatos, olykor kifejezetten nehéz szeles körülmények között, de sikerült teljesíteni az előzetes elképzeléseknek megfelelő futamszámot. A versenynapok már-már papírforma szerint halasztással indultak, de szerencsére egyik versenynap során sem kellett túl sok időt tölteni a várakozással.

 

 

Az első versenynapon 8 csomós stabil szélben, 28 perces átlagidővel zajlottak a futamok.

 

Pénteken az eleinte ígéretesnek tűnő délnyugati 5-6 csomós szél leállt, így a kezdést 14:00-ra halasztotta a rendezőség, bízva a frissülésben. A várakozásoknak megfelelően 7-9 csomós, 230-250 fokról fújó szélben 3 futamot tudtak teljesíteni a versenyzők. Az egységek bátrabban, de nagyon fegyelmezetten rajtoltak, csupán néhány UFD-t kellett kiosztani.

 

 

Szombat volt a verseny nehéz szeles napja. Erőben és irányban is voltak jelentős eltérések, néha két futam között pár perc várakozásra volt szükség, hogy igazítsunk a pályán és a szél ereje is visszatérjen. Végül a vártnál korábban érkező északi szél mentette meg a mezőnyt a hosszú várakozástól, 5-18 csomó közötti szélben 4 futam sikerült.

 

 

A mai, utolsó versenynapot ismét halasztással kezdtük, de 9 óra után nem sokkal ígéretes 5-6 csomós délnyugati szél kezdett fújni, ami csak tovább erősödött a nap folyamán. Stabil 335 fokos irányból, 7-8 csomós alapszélben sikerült 3 korrekt futamot teljesíteni. A szélerő periodikus változása okozott némi kihívást, amit a pályatengely méretének változtatásával oldott meg a rendezőség. „Nagyon szép zárása volt az eseménydús 4 napnak” – értékelte Kárpáti Bence a mai napot.

 

 

Az Európa Kupa mezőnyét 7 cseh, 2 német, 1 osztrák, 2 máltai, 1 svéd és 10 magyar egység alkotta. Abszolút értékelés szerint a legjobb hat egység került díjazása:

 

Az első helyet, végig magabiztos vezetés mellett a Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői, Jeney Máté és De Jonghe Arthur szerezték meg, emellett a legjobb vegyes korcsoportú páros címét is bezsebelték.

 

 

A dobogó második fokára máltai csapat állhatott fel: Richard Schultheis és Max Körner. A harmadik helyet az első női 29er világbajnok páros, Martina Carlson és Amanda Ljunggren szerezte meg, akik egyben a legjobb női egységnek is bizonyultak.

 

Negyedik lett Roman Egger és Paul Kropfitsch (AUT), ötödik lett Szabó Roni Oszkár és Petrányi Botond az EGIS versenyzői, hatodik helyen pedig a máltai Antonia Schultheis és Maria Gonzales Gracia végzett.

 

 

Külön díjazásban részesült a legjobb három magyar egység is. A dobogó az alábbiak szerint alakult:

 

3. hely: Izsák Szabolcs és Izsák Botond (Kereked.)
2. hely: Szabó Roni Oszkár és Petrányi Botond (EGIS)
1. hely : Jeney Máté és De Jonghe Arthur (Spartacus)

 

A legjobb vegyes páros, a cseh Anna Justova és Petr Tupy lettek, a felnőttek között a szintén cseh Anna Milerova és Jan Pokorny győzedelmeskedett.

 

 

Az ifjúsági korcsoport legjobbjai Richard Schultheis és Max Körner lettek, akik Máltáról érkeztek hozzánk.

 

Gratulálunk mindenkinek!

 

EREDMÉNYEK