Régóta ígérgetem…, de most végre betartom az ígéretem: hamarosan megjelenik a

 

JACHTNAVIGÁTOR II.

 

 

kötete. Azt is ígértem, hogy két nagy – és roppant érdekes – téma lesz ebben a kötetben. Az egyik a csillagászati navigáció, a másik az elektronikus navigáció témaköre.

 

Két véglet: a XX. század elejéig csak a Nap, Hold, csillagok és bolygók segítségével tudtunk a nyílt tengeren navigálni, ma pedig már szinte évente új megoldások jelennek meg, és csak kapkodjuk a fejünket.

 

Ne gondolja senki, hogy tájékozódás a csillagokkal idejétmúlt tudás: a válasz a csillagászati rész első (A nyílt tengeri navigáció története) és utolsó (Vészhelyzeti navigáció a nyílt tengeren) fejezetekben van.

 

A két fejezet között szó esik a világegyetemről (ahogy a navigátorok látják), az égi koordináta-rendszerekről (amikben elhelyezzük az égitesteket, hogy meg tudjuk mondani, melyik hol van), az égitestek (látszólagos) mozgásáról, a csillagászati navigáció segédeszközeiről (táblázatokról, a szextánsról és a kronométerről). De a legérdekesebb a csillagászati helymeghatározás elmélete és gyakorlata – a csúcspont a „hétcsillagos” módszer! Végül: hogyan találjuk meg a csillagokat az égen, illetve arról is szó esik, mire használhatjuk még az égitesteket…

 

A fejezet kedvenc kifejezései: a szférikus gömbháromszög szinusz- és koszinusztétele, a parallaxis és az észlelési redukció…

 

A IV. rész az elektronikáé. A kezdetektől, ugyanis a navigáció történetének szövevényes hálóján találkozunk Marconival, Morséval, a zseni Teslával, és arról is mesélek, hogyan jött a műholdas navigáció ötlete az ötvenes években: a Szputnyik… nem árulom el előre!

 

A hajón már annyi elektronikai eszköz van, hogy vaskos lett ez a rész… a mélységmérőtől kezdve az elektronikus térképekig… a radar jókora fejezetet kapott…

 

Utána jön a műholdas navigáció. Nos, ezt a fejezetet még 2011–2012-ben kezdtem írni, idén újra nekiálltam… és döbbenet, de teljesen újra kellett írni! Az előző kiadásban 12 oldalt foglalt el ez a rész: ebben 94 oldal!

 

Az utolsó nagy fejezet a tengeri hírközlésről szól: GMDSS-rendszer, rádiók, NAVTEX, AIS, COSPAS-SARSAT, INMARSAT, IRIDIUM, SART… csupa izgalmas téma!