Az új Dehler 30 One Design egy vérbeli sporthajó. A Judel / Vrolijk – co által tervezett Dehler 30 One Design a sporthajók új generációját képviseli agresszíven sportos és izgalmasan modern megjelenésével. A 19 csomós csúcssebességhez pedig páratlanul könnyű kezelés társul. Így azoknak sem kell aggódniuk, akik egy sportos nap után a családdal is mennének egy kört.

A tervezők célja az volt, hogy olyan ne Design hajót alkossanak meg, amivel a versenyek közötti túravitorlás programok sem szorulnak háttérbe. Így a mindkét szempontból jól átgondolt hajó egyaránt lesz a regatták sztárja és a család kényelmes nyaralója.

“Egy olyan könnyű és gyors hajót akartunk alkotni, amellyel úgy nyerhetnek versenyeket, hogy nem kell az otthon kényelmét feláldozni” –  nyilatkozta Matthias Bröker vezető tervező.

Karl Dehler projektvezető szerint a futurisztikus versenyhajó design jól mutatja, hogy a korábbi Cruiser-Racer irány felől, inkább a Racer-Cruiser felé mozdultak el. Az alapító – Willi Dehler – fiaként Ő maga is gyakorlott vitorlázó. Sok éves versenyzői tapasztalata van és számos rangos díj birtokosa tervezőként is. Szakértelme, tapasztalata és szenvedélye garancia a Dehler 30 OD sikerére.

A kiváló minőségű kompozit anyagokból vákuum-infúziós technológiával gyártott könnyű és merev hajótest, a 200 literes ballaszt tartályok, a dupla kormánylapát, a hajótestbe húzható Dehler Stealth Drive meghajtás mind a teljesítményt szolgálja. A fedélzet csúszásmentes, hatékony hőszigetelés óvja a hajótestet és a legénységet a keményebb versenyeken. A sporthajókra jellemző vékony válaszfalak meglepően nagy térérzetet biztosítanak.

Amikor a hajó túra üzemmódban van, akkor a versenyhez szükséges szerelvények egy részét el lehet távolítani, így a kikötői manőverek könnyebbek és a legénység is kényelmesebben utazik. A Dehler Stealth Drive (motor kihajtás) egyetlen gombnyomásra eltüntethető a hajótestben, és szükség esetén ugyanilyen gyorsan ismét rendelkezésre áll.

Hátul 2 duplaágyas kabin van, az orrban kényelmes dupla fekhely található. A szalonban lévő párnázott padok és az asztal is összecsukhatóak, hogy verseny közben több hely legyen a vitorlák tárolására és előkészítésére. A kis méretű, de teljesen felszerelt konyhapult körül elegendő tárolót találunk, a másik oldalon pedig egy, a kabinhoz tartozó, de arról leválasztható zuhanyzó/wc szolgálja az utasok kényelmét.

A Dehler 30 One Design a Mixed Offshore olimpiai hajóosztály új reménysége lehet.

A hajó 2019 májustól rendelhető, a német piac nagy várakozással volt iránta és 2020 januártól már 1.9m tavi killel is rendelhető. Az alapára, 109.000,00 € net.

A nemzetközi bemutatkozás 2020 szeptember volt. A hajó sikerét bizonyítja, hogy a Düsseldorfi Boot kiállításon, megkapta a kategóriájában az Év Hajója 2020 díjat.

A magyar vitorlázók, várhatóan a 2020 májusában a Duna Yachting Festiválon talákozhatnak a Dehler 30od hajóval és ezután számos versenyen a Balatonon. Cél egy Balatoni Osztály megalakulása az elkövetkező években.

Teljes hajóhossz: 10,30 m
Hajótest hossza: 9,14 m
Szélesség: 3,25 m
Merülés: 2,20 m /tavi 1.9 m/
Súly: 2.800 kg
T-keel: 0,94T
Vízballaszt: 0,2T
Vitorlázat: Main (34,5 nm), Jib (105%, 28,5 nm)
  Gennaker A2 (100nm) és A5 (85nm)
  Staysail (15nm),Code-0(58nm)
Motor: 9,9LE
Víztartály: 40L
Üzemanyag tartály: 25L
CE-Kategória: A-4/B-6
Max legénység: 6 fő
Tervek: Judel/Vrolijk & co.- Dehler