A mai napot vártuk, mert végre elkezdődik a verseny és mindenki elkezdheti az év fő versenyét, összemérheti tudását a legjobbakkal.

A nap halasztással kezdődött, mert az ígért Bft. 2-es déli szél helyett csíkos, erőtlen északi fújt, a meleg kicsit megállt a klub körül. Hajók felszerelve, gyerekek az árnyékban, szemek a nagyhajók árboc csúcsán és a klub főárbocán, a lobogokon. Dél körül néha átfordult a szél, majd fél egykor teljesen beállt a déli irányra és elkezdett frissülni. Mindenki azonnal tudta, menni kell, öltözés, indulás.

A pálya ismét egy órányi kreuz volt, a szél ahogy szokták mondani épült, egyre kifujtabb, stabilabb lett, iránya 200-210 fok volt. Ereje egyre többször lett Bft. 3-as, majd a rajt idejére 4-es. A hullámok nőttek és nyúltak, a bőszél egyre több sebességet ígért.

Kis bemelegítés után jöhettek a rajtok, egy általános-végű és egy szigorított, ami már jó volt. A vonal kicsi, főleg, hogy 80% ban luvban akartak elmenni. Nagyon komoly tolakodás, tutajok, kopogás, hangzavar, meg néhány rendteremtő Jury-fütty. A rajtok után mindkét oldalra elvitorlázott a csoportok fele-fele. Hajóvezetés precízen, a finom lengések azonnali kihasználása, a fordulók időzítése, a vitorla állítása. Fontos dolog volt a vitorla hasmélységének, helyzetének eltalálása, mivel a hullámok nagyok voltak, de kellett az élesség is. Csapatunk egy része jó döntéseket, jó sebességet produkált, másik része adós maradt.

Elsőre a lányok mentek, ahol mindhárom lány luvban rajtolt, leginkább közép felé Zsófi, legluvabb helyen Viki. Fanni jó hajóvezetéssel tartotta az élességet, Viki tompa volt, Zsófi éles és közepesen gyors. A kreuz végén volt egy vonal, amin túl nem volt szabad húzni a balt, mert túlkreuz lett a vége. Zsofi vette csak észre, így az első harmad vége fele vitorlázott. Bőszélben nem volt nagy baj, Fanni rakéta szerűen zárkózott fel. Külső pályán haladva a kis kreuzban ismét oldalválasztás jött. A jobb lett a jobb. Van lengés a szélben, de a kis kreuzban nehezebb elkapni a ritka balost. Fanni a bőszélben jött fel megint, végül 16 körül ért be. Zsófi megmaradt a helyén, talán néhány hely visszaesés volt, 44. lett, Viki nem tudott sokat feljönni, kb. 60. lett. A fiúknál a szél teljesen ugyanazt hozta. Peti nem ment bele a luv harcba, a tiszta szelet és a középrajtot választotta. Vitya és Matyi a luvot, ami jó is volt, tartotta a helyét, nem kockáztatott, bőszélben gyorsabb is volt. Vitya pedig mindig ellentétben vitorlázott a szélfordulokkal. Peti remek sebességgel a bal-középen, majd jobb végével 10 körül vette a bóját, bőszélben szenvedett, de kreuzben remekelt. A vége is 10 lett, Vitya 60. Matyi a sárgában az értékes 38-40 körül jött be. Szerencsére pontosan tudta a hibákat, nem volt értetlenség. Vitya szintén képben volt, mint Peti is, és utóbbi a jó eredménye miatt biztatóbb volt. A második futamra semmit sem változtak a körülmények, csupán a nappal tovább fordult a szél jobbra. Mégis maradtak balos pörgések, főleg a kis sziget közelében. Peti ment a legjobban, 10-13 között, majd a befejező 200 méteres kis kreuzban kihasználva a forgolodó ellenfeleket, még 4 helyet feljött, így 9-nek láttam. Volt öröm. A hazafele hátszélben végig mesélt. Matyi a jó  rajt után keresztbe vitorlázott a két oldal között, ezzel hátra esett, majd ott is maradt. Sajnos koccant is, lehet, hogy az Ír fiú legközelebb beadja az óvást, most nem. A futam 60-on felül lett. Vitya odafigyelve, nem vagdalkozva 15-20 között vitorlázott, kár, hogy nem így kezdett és folytatta még jobban.

A Lányok második futamában Rossz rajtok születtek, kétségbe esett loholás a mezőny után, ami Fanninak 25 körül, Vikinek 30 körül, Zsófinak csak 50 körül sikerült.


Túl az első napon szinte minden információnk megvan a versenyről, az ellenfelekről. Remélem bíznak a versenyzők magukban és keményen összeszedik magukat. Példa Peti remek vitorlázása, aki hajt, figyel, bízik, eredményre megy.

Az eredmények még nincsenek meg, amiket írtam magam számoltam és még azt sem tudjuk, kik voltak OCS-osok. Hajók rendben, nincs sérülés, ettünk egy jó húst este zöldséggel, most pihenünk. Holnap újra írok.