A helyszínelő: Bár otthon keményen tombol a hideg, itt Londonban közel tíz fok ajándékozta meg az idei Boatshow résztvevőit. És miért is fontos ez? Mert így remek lehetősége nyílt a kishajókat promotáló cégeknek, hogy egy jópofa handicap versenyt rendezzenek.


Motorosok
Az esemény helyszíne pedig nem más, mint a Temze forgalom elől elzárt holtága melletti hatalmas hangár, az ExCel.



A világ egyik legrégebbi hajós nemzete nem véletlenül ad helyt a vízparton az eseménynek. Persze ennek előnyeit gondolom mindenki sejti. A látványosságról egy kissé kiszuperáltnak tűnő hadihajó gondoskodik a dokk legvégén, mellette luxusmotorosok sorakoznak.




A csillogó épület, a csatahajó, a motorosok, a nagyobbacska vitorlások furcsa egyvelegét a vízen versenyző Cadetok, Tornadok és még ki tudja hány neve sincs hajó tömkelege, illetve a háttérben látható hatalmas használaton kívüli gyárépület teszi még inkább összeegyeztethetetlenné. Persze a mozgó hajókra ragad a tekintetem. Nincs is annál szebb, mikor januárban láthatunk lelkes fiatalokat és idősebbeket együtt vitorlázni. Felmászok a hídra, hogy értsem mi történik odalent. Szülők, látogatók szurkolnak mosolyogva a versenyzőknek, mert bizony kőkemény regatta van. Ez abból is látható, hogy mindenki ezerrel figyel és kering a közel 800 méteres pályán, a hídon egy rendező jóvoltából pedig készül a bójadiagramm is.




Próbálkozó

De térjünk vissza a melegbe. A vízpart mellett található a két nagy hangár közül az egyik, a parthoz közelebbiben elsősorban a motorosokra szakosodtak. Kissé elcsodálkozom, hogyan sikerült a hatalmas „mozgó vízi nappalikat” behurcolni ide. Nem is töltök sok időt itt, pedig szeretem ezt is, de vasárnap van és oltári sokan kíváncsiak, az oxigén is fogytán van. De az biztos, hogy a Sunseeker viszi a prímet.



A vitorlázás iránt érdeklődők tehát inkább a másik, pofás hangárban ütik el az időt. Az elrendezés megfelelőnek tűnik, bár néha feltűnik egy-egy árboc a semmiből. Minden van, mi szem szájnak ingere, bár most sem értem, miért akar először egy nyájas hölgy, majd egy nyájas úr beültetni egy mozgó masszőrszékbe. A nagyhajó-kishajó arány valamelyest jobbnak tűnik, mint oda(ide)haza. A Laser vállalat nem kis sarkot bérelt ki és fennen hirdeti, milyen sikeresen lobbizott az új olimpiai női hajóosztály bevezetését illetően. Végül is már a Laser Radial is olimpiai osztály. A nagyhajókat képviselő cégek közül is jelen van szinte mindenki. A Bavaria is hatalmas halom hajót állít ki, bár a Match 42-est sehol sem találom.



A harmadik, kisebb hangár melletti arénában küzdenek a szörfös gladiátorok. Ez lett volna a legjobb hely, ha egy kicsit nagyobbra sikerül megépíteni a medencét. 20-30 szelep sorakozik végig a parton, hogy felgyorsítsa a lejtőről induló teremszörfös akrobatákat, akiknek végül nem sikerül kellő sebességet elérniük, ezért általában kudarccal végződik a freestyle bemutató, igaz ezt a kommentátor nem nagyon akarja tudomásul venni.



Ami viszont üdítő látvány, hogy rengeteg ember rohangászott olyan céges pólóban, amelyen az általa támogatott ifjúsági és olimpiai hajóosztály is szerepelt.