A Wild Oats XI nyerte a 2006-os Rolex Sydney Hobart versenyét, miután levitorlázott 628 tengeri mérföldnél is többet és miután minden komolyabb riválisa árbocát törte. Matt Allen hajója, az Ichi Ban érkezett meg másodiknak, amely így leverte a Wharington féle Skandiát is. Wharington idén az Ichi Bannal indult a VOR-on és csont utolsó lett, most pedig ez a hajó is megverte a maxival versenyző ausztrált.


A 2006 Rolex Sydney Hobart győztese a Wild Oats XI © Carlo Borlenghi / Rolex
A


98 láb

hosszú dönthető kíles jacht rekordidővel elsőként végzett a Tattersalls Kupán és harmadikként a 2006-os Rolex Maxi Világbajnokságon Szardínián és innét tért vissza, hogy megkísérelje az igen ritka duplázást. Nem gyenge csapattal indult útra a hajó: itt van az America’s Cup vitorlázó Robbie Naismith, a neves navigátor Adrienne Cahalan, akinek ez a 16. Sydney Hobartja (rekord a nők között), az America’s Cup kormányos Iain Murray és a világbajnok Steve Jarvin.


Az Ichi Ban és a Skandia között majdnem 4 mérföld a különbség. Hamarosan ők is ráfodulnak a befutó egyenesére.


A győztes idő 2 nap, 8 óra és 52 perc. Ez 14 órával és 10 perccel esik kivül a jelenleg is fennálló rekordon.


Richard egyértelmű és szigorú utasítást kapott a tulajdon Bob Oatleytól: „Csak biztonságosan, a hajó megteszi a többit. És így lett.”


Cahalan elmondta, hogy ez is közrejátszott a korai taktikai döntésben, miszerint Sydney után inkább a part fele tendenálnak, ahol ugyan gyengébb a szél, de kisebbek is a hullámok, amelyek kímélik a hajót.






Hajó neve












Wild Oats XI






Vízrebocsátás éve









2005






Vitorlaszám







100001






Tulajdonos







Bob Oatley






Skipper







M Richards (2)






Navigátor







Adrienne Cahalan (15)






Csapat







I Murray (12), T Wiseman (2), K Sheridan (2), I Smith (8), T Tindill (2), R Naismith (11), S Jarvin (18), R Goodrich (1), C Harmsen (12), S Runow (17), J Hildebrand (2), D Sampson (7), A Henderson (9), T Bellingham (4), R Daniel (5), J Whitaker (4), P Shipway (28), J Wilson, I Burns, B Clark, M Shillington






Klub







RPAYC/HIYC/YCCS






Állam







NSW






Típus







Maxi 30m






Tervező







Reichel Pugh






Építő







McConaghy






Konstrukció







Carbon/Nomex






LOA







30






Szélesség








5,4 m








Merülés








5,5 m