Mivel az utóbbi idõben gyakori témává vált a szabályos versenyzés vitorlázó körökben (talán többek érezték nehezen kezelhetõnek egyes sporttársaikat) engedtessék meg egy hozzászösszenés. Érezhetõen elterjedõben van egy mentalitás, miszerint az elsõbbség megadása nem kötelezõ.

avagy:Szemtelen szemeteket szemmelverve fogat fogért fogunk fogni!

Mivel az utóbbi idõben gyakori témává vált a szabályos versenyzés vitorlázó körökben (talán többek érezték nehezen kezelhetõnek egyes sporttársaikat) engedtessék meg egy hozzászösszenés. Érezhetõen elterjedõben van egy mentalitás, miszerint az elsõbbség megadása nem kötelezõ. Fõleg ha tanú nem lesz a közelben, az ellenfél hajója sokkal kisebb, az ellenfél úgysem fog a tó túlpartjára óvástárgyalásra menni vasárnap délután, vagy csak egyszerûen a szabálytalanság mértéke nem haladja meg az arcbõr vastagságát. Az elõzõ évtõl mi sem járunk pályaversenyre(ahol a legsûrûbben haladnak a hajók, így a konfliktus lehetõsége végig fennáll) mert nincs kedvünk harcolni, „jogi útra” tereléssel tölteni szabadidõnket, ez a sportág legtöbbünk számára játék.

Szilárd elhatározás ébredt csapatunkban ,a helyzetet kezelni fogjuk, az elsõ kísérletek eredménye több mint bíztató. Lélektani hadviselés kezdõdött az agresszív sporttársak ellen. Lényege, hogy egy vidám gulyásevésen (köszönet a szponzoroknak) baráti hátbaveregetés mellett közlöm a nevelésre kiszemelt alannyal, õ is rákerült a tettéért kis vödröt érdemlõk listájára, azaz két éven belül egy kis mûanyag vödröt kötök a tõkesúlyára, pont akkorát amely csak egy egész kicsit lassítja a hajóját.

Az elsõ akin kipróbáltuk, tragikus arckifejezéssel értette meg a csel lényegét. Belegondolt, az elsõ alkalommal amikor más okra vissza nem vezethetõen, irreálisan lassúnak fogja érezni a hajót hátsó gondolataiban a kis vödör szelleme megindul kísértõ útjára. Hamarosan megfogalmazódó gondolattá érik: „Nem lehet hogy az a …megtette a vödörrel az ígéretét?… mégsem búvárkodhatok hatos szélben a második raum közepén?…hogy …sza meg!…sza meg!” Mivel a vödör felkötésének dátuma két éven belülire volt ígérve, ez jelenthet 40 versenyt, 100-nál több futamot, valamint figyelembe véve, hogy egy futamon akár tízszer is érezheti valaki irreálisan lassúnak a hajóját várhatóan a lelki horror teljes pompájában burjánzik majd. Még a vödör felkötésével sem kell bajlódnom ,elég ha az évente sétavitorlázós hétvégére érkezõ búvárbarátaimról említést teszek.

Tudom, ez a felvetés messzemenõen szétfeszíti a versenyrendezés eddig megszokott kereteit: versenyorvosokat lélektani továbbképzésre kell küldeni, a szabálykönyvben külön fejezetet lehet nyitni az önkívületi õrjöngés közben elkövetett tettek számára, elkerülhetetlen kijelölni a kényszerzubbony kötelezõ lobogót és a startpisztolyhoz rendszeresíteni kell a kábító lövedéket az elszabadult kormányosok befogásához.

Félretéve a tréfát, úgy gondolom az élet bármely területén azt lehet megtenni valakivel amit az illetõ hagy. Ne hagyjuk magunkat akik játszani járunk a vízre, váljon e módszer közkinccsé és fejlesztessék tökélyre!