Az idén kilencedik alkalommal rendezte meg a Hajó Magazin és a Style Jacht Kft. a Bajnokok Bajnokságát. A tavaly fantasztikus körülmények között megrendezett agárdi verseny után, ismét Scholtz 22-es hajókkal versenyeztek a meghívott bajnokok. Sajnos a Velencei tó vízállása miatt ismét új helyszínt kellett keresnünk. Az Almádi Yacht Club sietett a segítségünkre, ahol kíváló körülmények között jó versenyt rendezhettünk.

Az idén kilencedik alkalommal rendezte meg a Hajó Magazin és a Style Jacht Kft. a Bajnokok Bajnokságát. A tavaly fantasztikus körülmények között megrendezett agárdi verseny után, ismét Scholtz 22-es hajókkal versenyeztek a meghívott bajnokok. Sajnos a Velencei tó vízállása miatt ismét új helyszínt kellett keresnünk. Az Almádi Yacht Club sietett a segítségünkre, ahol kíváló körülmények között jó versenyt rendezhettünk.

Az idén tizenkét magyar bajnok, illetve egy meghívott csapat fogadta el a Hajó Magazin invitálását. Talán a beígért esõ és hideg tartott vissza több olyan embert aki leadta jelentkezését a versenyre, de végül sokan nem jelentek meg Almádiban.

Az idén hat hajó állt rendelkezésünkre ezért három csoportba osztottuk a versenyzõket. A csoportok élére kiemeltük Majthényi Szabolcsot, Goszleth Marcellt és ifj. Scholtz Imrét és hozzájuk sorsoltuk a többieket. Minden csoportból két hajó jutott tovább a vasárnapi döntõbe.

A beígért rossz idõ helyet ragyogó napsütésben vitorlázott a mezõny a pályára. A selejtezõkbõl mindhárom kiemelt magabiztos vitorlázással jutott tovább. Majthényi Szabolcs és Majthényi Zsombor mind a négy futamot megnyerte, Goszleth Marcell és Szörényi Ádám valamint ifj. Scholtz Imre és Rózsavölgyi Gábor három futamgyõzelem mellett egy egy harmadik helyet is gyûjtött. Ezen a napon egyértelmû volt a kishajós múlttal rendelkezõ versenyzõk fölénye. Ismét kiderült, hogy az asszimetrikus spinnaker használatát változatlanul nem nagyon értik a versenyzõk. Pedig ez a modern vitorla lényegesen hatásosabb a hagyományos spinnakernél. Gyorsabb, stabilabb és könnyebben is kezelhetõ. De talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy mivel raumolni kell vele ezért a spinnakernél sokkal izgalmasabb bõszeles szakaszokat lehet vele vitorlázni. Így a Bajnokok Bajnokságán alkalmazott kreuz-hátszél pálya valamennyi szakaszán volt lehetõségük bizonyítani bajnokainknak rátermettségüket.

Az „A” csoportból Majthényiék mögött Stubits Dávid és Aklan Adrás jutott tovább második helyen. Ebben a csoportban Elekes Béla és Hrehuss György szép verseny vívott a harmadik helyért, melyet Elekes Béla nyert el. A „B” csoportban két futam után még szintén testvérével Botonddal versenyzõ Weöres Szabolcs vezetett, de végül meg kellett elégednie ifj. Scholtzék mögött a második hellyel, amelyet csak az utolsó futamban biztosítottak be a jól küzdõ két futamban is második Majnár Rudolfékkal szemben.

A „C” csoportban a negyedik futamra minden kérdés eldõlt. Goszlethék mögött magabiztosan jutott tovább Huszár Géza és Lukáts Csaba. A döntõben öt hajóval hat futamot rendeztünk. Minden bajnok pihenhetett egy futamot. Az elsõ futamban kipróbáltuk, hogy milyen az amikor csak ketten vitorlázzák ezt a hajót. Ez a kísérlet – bár az ötlet mindenkinek nagyon tetszett – nem bizonyult sikeresnek. Mindenesetre így a hajótulajdonosok sem vitorláztak több futamot a bajnokoknál, ami jól esett nekik a szombaton levitorlázott tizenkét futam után. Ezen napon szép idõ és nyugatról dél-kelet felé lassan, de folyamatosan elforduló gyenge szél fújt. Ez a nap a három csoportgyõztes harcát hozta. Végül is a 49-es bajnok Goszleth-Szörényi páros már az utolsó futam elõtt eldöntötte a küzdelmet. A címvédõ Scholtz-Rózsavölgyi kettõs csak az utolsó futam megnyerésével tudta megverni a világbajnok Majthényi Szabolcs-Majthényi Zsombor kettõst.

A hajók versenyét a Fly nyerte Szilágyi Réka közremûködésével. A második Hosszú Árpád lett a Borzongatóval, harmadik pedig Nikl István a Cassablancával.

Eredmények

„A” csoport:

1. Majthényi-Majhtényi 1, 1, 1, 1, 4p

2. Stubits-Aklan 3, 2, 2, 2, 9p

3. Elekes-Krémer 2, 3, 4, 3, 12p

4. Hrehuss-Hrehuss 4, 4, 3, 4, 15p

„B” csoport:

1. ifj. Scholtz-Rózsavölgyi 1, 3, 1, 1, 6p

2. Weöres-Weöres 2, 1, 4, 2, 9p

3. Majnár-Gregus 4, 2, 2, 4, 12p

4. Láng-Baráth 3, 4, 3, 3, 13p

„C” csoport

1. Goszleth-Szörényi 1, 1, 3, 1 6p

2. Huszár-Lukáts 2, 2, 1, 4, 9p

3. Kutics-Jeney 5, 5, 2, 3, 15p

4. Biliczky-Nagy 4, 4, 5, 2, 15p

5. Náray-Ikrényi 3, 3, 4, 5, 15p

Döntô

1. Goszleth Marcell 2, 1, 0, 1, 1, 3, 8p

2. ifj. Scholtz Imre 4, 3, 1, 0, 2, 1, 10p

3. Majthényi Sz. 1, 0, 3, 2, 5, 2, 10p

4. Huszár Géza 3, 2, 2, 5, 0, 5, 16,5p

5. Weöres Szabolcs 0, 4, 4, 3, 4, 4, 19,5p

6. Stubits Dávid 5, 5, 5, 4, 3, 0, 21,5p

Minden versenyzõ tovább vitte a selejtezõkbõl a pontjai felét amelyeket nem ejthetett ki. A döntõben egy kiesõ volt így alakultak ki az eredmények.