Francis Joyon újra nekivág, hogy megkíséreljen javítani az eddigi legjobb egykezes időeredményen…

Az IDEC kormányosa újra megkísérli az egykezes Atlanti-óceánon történő átkelés rekordjának megdöntését. Francis Joyon, akinek a kapcsolata az IDEC-kel épp hogy csak megújult, készen áll a 2005-ös szezonra, amely egy Észak-atlanti (New York és a Lizard Fok között)  rekord megdöntésére irányuló kísérlettel veszi kezdetét. Hogy megdöntse Laurent Bourgnon több mint 10 éve felállított rekordját, Francis kora áprilistól startra kész állapotban várja a kedvező alkalmat.

Mikor a Cadix – San Salvador átkelést követően a Bahamákról vitte hűséges társát, a trimaránt Guadeloupe-ra, Francis elmesélte hogyan is zajlódtak az előkészületek: „A fokroller javítását a Guadeloupe-ban található kikötőműhelyre bíztam, miután az megsérült a Route de la Découverte-en, és 2 hetet adtam magamnak az előkészületek befejezésére, mielőtt New Yorkba érkeznék március vége előtt.”

Az 1800 mérföldes túra Pointe á Pitreből New Yorkba nem feltétlenül egyszerű út annak ismeretében, hogy Észak-Amerikában is éppenséggel kőkemény tél van. „Már április elejétől készenlétben leszek New Yorkban, várva a megfelelő időjárási ablakot, hogy megkísérelhessem az Atlanti-óceán átszelés szóló rekordjának megdöntését nyugatról keleti irányba haladva. Ez egy hosszú ideje fennálló rekord, de megdöntése is az egyik legbonyolultabb. Nagyon csábító és ez az út, amely magában rejti a 24 órás egykezes rekord megdöntésének a lehetőségét is.” Miért is nehezen megdönthető rekord, arra az IDEC kormányosa rámutatott: „Ellen MacArthur már befejezte gyors világkerülő útját és úgy gondolom, valójában szeretett volna javítani a 24 órás rekordon is. Sikereinek dacára, ha nem is került szóba, mutatja hogy nem is olyan egyszerű dolog.” Joyon megemeli kalapját egyúttal Laurent Bourgnon előtt is, aki már több mint tíz éve tartja ezt a rekordot.

Francis Joyon és az IDEC tehát újra együtt 2006-ig, ahogyan azt Patrice Lafargue lelkesen megjegyezte: „Az IDEC vállalat újra büszke lehet, hogy Francist támogathatja. Eltekintve a csodálatos eredményektől, közös társulásunkon alapuló kapcsolatunk emberi szemszögből nézve is nagyszerű. Ez az oka, amiért mi már a kezdeteknél is ott voltunk, és amiért még ma is itt vagyunk.

New York – Lizard Fok (elméleti távolság a WSSRC szerint): 2925 mérföld, azaz 5417 km

Egykezes rekord: Laurent Bourgnon, Primagaz, 7nap 2 óra 34 perc 42 mp (1994 június)

24 órás egykezes record: Laurent Bourgnon, Primagaz, 540 mérföld (1994 június)