Ezen a hétvégén került megrendezésre a legújabb magyar vonatkozású adriai vitorlás vállalkozás, az Adriatic Challenge bemutatkozása a sajtó és a szakma képviselői számára. A nagy távolság és a meteorológiai előrejelzés ellenére több, mint 80 vendég érkezett Európa minden szegletéből.

Jó szélben
A három magyar üzletember és vitorlázó, Láng Róbert, Gál József és Gallasz Lajos nevével fémjelzett vállalkozás a régióban egyedülálló módon egy 20 hajóból álló versenyflottát hozott létre. Az alig két éve kifejlesztett Bavaria 42 match típus ideális választásnak bizonyult, amit a vendégek visszajelzései is csak megerősítettek. A deck alatt a Bavaria hajóira oly jellemző kényelmes és tágas kabin és szalon található, a deck felett azonban a charter hajókra nem jellemző módon igazi versenyhajó várja a vitorlázókat.

A szombat délelőtti ünnepélyes megnyitóra magyar, angol, német és horvát szófoszlányoktól hangos kis tömeg gyűlt össze az Adriatic Challange frissen elkészült irodája előtt. A magyar és horvát vendégek mellett eljöttek a német, osztrák, cseh és szlovák chartercégek képviselői is, sőt a svéd vitorlás piac két legjelentősebb cégének vezetői is tiszteletüket tették a rendezvényen. A gyors regisztráció és egy pohár pezsgő után mindenki kipróbálhatta a típust, azonban a 35 csomós jugóban (déli szél) csak három hajó merészkedett ki a kikötőből. De aki mer, az nyer, tartja a mondás. Két óra száguldás után végül az idő még rosszabra fordult, így a hajók kénytelenek voltak visszatérni a kikötő biztonságába. A legénység teljes elégedettséggel hagyta el a fedélzetet, a hajó ilyen zord körülmények között is kíválóan teljesített.

Kevésbé jó szélben
Az időjárás továbbra sem fogadta kegyeibe a szervezőket, a másnapra meghirdetett barátságos futam igencsak enyhe szellőben indult. A 12 hajó fej-fej mellett haladt a bója felé a tovább gyengülő szélben. A kreuzbója után az élen haladók egy átmeneti erősödést kihasználva genakkert húztak, és jelentős előnyre tettek szert a többiekkel szemben. Végül a rövidített futamot egy magyar egység, a Bereczki László kormányozta Mediterran Yachting csapata nyerte, második a svéd, harmadik egy cseh hajó lett.

A futam végeztével az időközben megélénkült szélben még mindenki tett egy-két kört, sőt ahogy utólag a GPS-nyomkövető rendszer leleplezte, az egyik Bavaria a közeli szigetek megkerülésére is vállalkozott. Végül mindenki épségben és egészségben visszatért a marinába, az ünnepélyes díjátadó ünnepségre.

A horvát Adria legnagyobb versenyflottája tehát sikeresen bemutatkozott mind a vitorlázók, mind a helyi és nemzetközi sajtó számára. Pihenésre azonban alighanem nincs idő, mivel a következő hétvégén a flotta végre komoly munkához lát. Egy tucat AC hajóval ugyanis szombaton rajtol a magyar szervezésű Mira Mare Cup.