Az Atlanti-óceán átszelése sosem volt egyszerű feladat, főként egyedül. Az olasz Francesco Di Benedetto január másodikán hagyta el Gran Canariát a Bella Stella névre keresztelt 20 lábas Tornadoján, hogy a 2700 mérföldre található Guadeloupe-ra vitorlázzon, ám történt valami…


Az első három napon Benedetto pontosan adta meg helyzetét, de a negyediken elvesztette a kapcsolatot a parti támogatással és a következő 14 napon csak abban reménykedtek, hogy még biztos megvan valahol, hiszen nem kapcsolta be az EPIRB-et*.



De január 19-én az EPIRB aktiválódott Guadalupe-tól 700 mérföldre és valamivel délebbre a rendes útvonaltól.



És akkor a sztori, hogy 12 napig miért nem aktiválta az olasz az EPIRB-et, ugyanis Benedetto ezt csak a legvégső esetre hagyta hátra. Jó ideig hajót keresett, mert már nem volt egészen versenyképes: „Nem volt semmim, képzeljék el, hogy csak én vagyok, a hajó, az árboc és a két vitorla. A semmi azt jelenti, hogy se víz, se étel, se GPS, se szemüveg, se automata kormány, se fejlámpa, se orvosság… A szemüveg és kontaktlencse nélkül még a katamarán hátulját is alig láttam és éjjel a csillagok sem világítottak. Mindössze egyetlen kis iránytűm volt világítás nélkül és az EBIRP a zsebemben, ennyi.”



Azalatt az idő alatt, míg Francesco nem adott életjelet, olykor 20-30 csomós széllel kellett megbirkóznia. „A hullámok hihetetlenek voltak, bár nem túl magasak, de meredekek és gyorsak. Mint az ágyúgolyó, úgy kellett kerülgetnem őket, de nem 3-4 órán keresztül, hanem napokig!”



Végül a Norman Lady (Oslo) teherszállító hajó mentette ki Francescot. Az EBIRP pedig sajnos rossz GPS helyzetet adott meg, így a már-már feladták a keresést, hiszen 10-20 érföldre jártak Francescotól, ám másodpercekre egy gyenge radarjelet észleltek (ami akár egy delfin is lehetett volna), és úgy döntöttek, hogy megnézik mi lehet az. Áthangolták kis objektumok feltérképezésére a radart és 5 óra múlva az éjszaka közepén megtalálták Francescot.



*EPIRB –



Olyan úszóképes helyzetjelző készülék, mely 406 MHz frekvenciájú rádiójelek segítségével továbbítja a pozíció-koordinátákat a COSPAS-SARSAT műhold-rendszerre, onnan pedig a parti segélyközpontba.