Jó hír a LASER világbajnokságról! Mindkét magyar versenyző az ezüst csoportba jutott és van esélyük az olimpiai kvóta megszerzésére.

Jó hír a LASER világbajnokságról! Mindkét magyar versenyző az ezüst csoportba jutott és van esélyük az olimpiai kvóta megszerzésére. Még semmi nem dőlt el, de a riválisok száma lényegesen csökkent. A biztos kvalifikációs pozícióba, az arany csoportba csak egy nemzetnek sikerült bekerülnie, a koreaiaknak. Az ezüstből 9 ország juthat így még be, az idekerült 12 kvóta nélküli nemzetből.


Mi történt?

Volt három futam. Az eddigi, kényelemes 13 órás rajtidő helyett, ma már 9,30-kor indították az első futamot. A szél 10-15 csomós déli. A hullámok (swell-ek) dél- keleti irányból  kb. 2 méteresek. Kisütött a nap a szétszórt felhők közül. Ebben a szélben bíztak, erre a szélre alapozva hozták ide ezt a versenyt.


Egy csoportba a kékbe került mindkét versenyzőnk. Nem tűnt kedvezőnek a csoport összetétele. – A csoportokat a napi összetett eredmény alapján állítják össze, előre meghatározott matematikai módszer szerint. Ezért lehetséges, hogy esetleg létrejönnek könnyebbnek vagy nehezebbnek tetsző összeállítások.

A 4. futamot Gyöci kezdte jobban, az első kör végén még a 20. helyen állt és a 23 helyen ért célba.  A szél  egyenletes volt, a mezőny eléggé együtt maradt, a jobbra tartóknak volt némi előnyük, de nem lényeges.


Az 5. futamot Zsombi kezdte jól, 12. helyen ment egy kört és 17-nek futott be. Cirkáló szakaszokban nagyon jól haladt, de a hátszelekben ma sem tudta tartani magát.


A 6. futam még élénk 15-20 csomós szélben kezdődött. Aztán a part felől bekúszott egy nagy felhő és jócskán legyengült és elfordult balra a szél. A pályamódosítást jelezték, de a bójákat alig lehet látni. – Nagyon kicsik a bóják, sokszor indokolatlanul nagyok a pályák, ezekben a hullámokban láthatatlanok a jelzések. Az élmezőny nem vette észre az új bóját, csak akkor, amikor a régit felvették előlük, kezdték el keresni az újat. – Nem versenyző barát ez a pályamódosító szabály, hogy nem kell a régi bóját feltétlen felvenni mielőtt a módosított szakaszt elkezdik.

Zsombi követte az előtte haladókat, belőlük lett a mezőny vége és a futamot az utolsó bóját mögötte vevő hajó nyerte. Nem használ kompaszt a laseresek többsége, pedig ilyekor milyem jó lenne!

Félidejénél tart a verseny. Mindkét versenyzőnk számára megvan a lehetőség a tervezett cél elérésére. Selejtezőben elért eredményeiket nehéz értékelni. Nem volt igazán szerencséjük, vagy ennyire erős ez a mezőny?  További 6 futam választ ad a kérdésekre.

Az arany csoportba kerüléshez 90 pont alatt kellett teljesíteni. Tehát 18. helyeket, vagy jobbakat kellett 5 futam alapján elérni. Az igazi élmezőny a 10-11 helyekig tart, aztán jönnek az üldözők, úgy a 18. helyig. A nagy közép a 41. helyig tart. Onnan nagyon kiegyenlített a mezőny. Zsombi 117, Gyöci 129 pontja „alig pár” pontra van az arany csoporttól. Két jó futam, egy kis szerencse, további néhány hónap kemény edzés.

Még három nap, még hat futam, még ………  !

Terrigal  2008-02-10


AZ MVSZ és A T-MOBILE TÁMOGATÁSÁVAL