AZ alábbi cikkben az eddig történteket olvashatják, néhány képpel spékelve.



PÉNTEK

VIHAROS KEZDET


Első napi izgalmak
Erős, néha viharos északi szélben kezdődtek meg az OVB Csillaghajó Vitorlás EB balatonföldvári küzdelmei. A kemény futamon mindössze 24 egység ért célba a 14 országot képviselő 39 induló közül. Három árboc törött, ketten vízbeestek, sok volt az apróbb-nagyobb műszaki probléma – szerencsére senki sem sérült meg.

Az EB első futamát nagy fölénnyel – legalább 5-600 méterrel! – a német Robert Staniek – Markus Koy kettős nyerte. A legesélyesebb magyar egység, a Tenke-Bendicsek páros orrvitorlája az első cirkálószakaszban leszakadt, gyors javítás után vették fel újra a tempót, végül nyolcadikként futottak célba. Az első tízbe rajtuk kívül még két magyar egység fért be (ld. mellékelt lista) – ez jó előjel a még hátralévő hét futamra.

Az északias, átlagosan 14-15 m/s sebességgel fújó szél viszonylag kicsiket forgott, elsősorban a sebesség: a jó vitorlabeállítás és a jó hajóvezetés  döntött  az elöl lévők javára.

A szél változatlan erővel fújt délután is Balatonföldváron, a főrendező Erdélyi Béla azonban úgy döntött, az első napon már nem rendez több futamot. Így mindenkinek módja van kijavíthatja a károkat, helyrehozhatja az esetleg megsérült felszerelést. Folytatás – holnap.



SZOMBAT

HÁROM TRÜKKÖS FUTAM


Első napi izgalmak
A Gereben testvérek éremközelben

A tegnap még viharos erősséggel fújó északnyugati  mára jelentősen gyengült – reggel még élénken fújt, délutánra  néha szinte teljesen leállt. Ráadásul forgott is –  egy északias és egy nyugatias szél küzdött egymással a pályán.

Ma három, kifejezetten nehéz, taktikus futamra került sor Balatonföldváron. A nap talán a versenyben vezető német Robert Stanjek – Markus Koy párosnak sikerült a legjobban: egy harmadik, egy első és egy második helyükkel tovább növelték előnyüket az összetettben.

A mai második futamban sokáig a klasszis németek előtt vitorlázott egy fiatal magyar egység: Gereben Márton és Gereben Péter. Végül csak kevéssel szorultak a második helyre. Egész nap remekül vitorláztak, ezzel az összetettben feljöttek a negyedik helyre.

” Nagyon jól ki tudtunk bontakozni a rajtoknál, onnantól már csak mindig rá kellett fordulni a kedvező szélre. Volt logika a szélfordulókban. Amikor pedig az utolsó futamban vagy 15 percre teljesen leállt a szél a pályán, szinte találomra választottunk egy oldalt. Bejött.”- mondta már a parton a kormányos, Gereben Márton.

A nyolc kiírt futamból tehát négy már megvan – folytatás holnap.



VASÁRNAP

HAT FUTAMNÁL TART AZ OVB CSILLAGHAJÓ EB

Stanjek-Koy
Ma újabb két futamot rendeztek Balatonföldváron, így összesen hat futam zárult már le a tervezett nyolcból. Már minden egység kiejtheti eddigi legrosszabb eredményét, és ez némiképp átrendezte az élmezőnyt. Feljött az összetett harmadik helyére a norvég Melleby- Morland kettős, köszönhetően annak is, hogy ma remekül vitorláztak – egy második és egy első helyet szereztek.

Tovább erősítette vezető pozícióját a német Stanjek-Koy páros: a délelőtti futamot megnyerték, de a délutáni negyedik helyük nagy küzdelemben született.

” Bár mindketten tavon kezdtünk vitorlázni a versenyzőtársammal, és megszoktuk a szélfordulókat, a hatodik futamban két körön keresztül mégsem találtuk meg a fonalat. Nagyon rossz pozícióban kezdtük a befutó cirkálószakaszt. Ekkor a távolban észrevettem néhány teljesen más széllel vitorlázó hajót – kihúztunk arrafelé, és így futottunk be végül negyediknek. Egyébként nagyon nagy meglepetés számunkra a Balaton – mindenki azt mondta, hogy gyenge szelekre kell számítanunk, de most már három napja tisztességesen fúj” – mondta az EB-n vezető hajó kormányosa, Robert Staniek.

A legjobb magyar egység, a Gereben testvérpár visszacsúszott az ötödik helyre.

A délelőtti futamra élénk északnyugati szélben került sor.  Később  a szél  északkeletire fordult,  a főrendező  teljesen új pályát rakott.  Csak szigorított, fekete zászlós rajtra indult el szabályosan a mai második futamban a mezőny.A szél tovább  fordult, ezért a pályát a verseny közben jó érzékkel módosította a rendezőség. Jó rajt – és figyelem, taktikai érzék kellett ma a jó szerepléshez.

Hétfőre és keddre egy-egy futamot terveznek, díjkiosztó kedd délután.

Melleby - Morland

Gerebenék

Eredmény:

3 nap 5 6 futam.htm