Véget ért a balatonföldvári OVB Csillaghajó Vitorlázó Európa-bajnokság.Európa-bajnok a német Robert Stanjek – Markus Koy páros.


A mai két futammal teljesült a versenyprogram: négy nap alatt mind a nyolc futamot sikerült megrendezni.

14 nemzet 39 hajója vett részt az Európa-bajnokságon.

Halasztással kezdődött a nap, csak délben, a frissen leterjedt délnyugatiban indult a délelőtti futam. Az élénk szél sokat forgott, ráadásul a parthoz közel fel is frissült – azok voltak sikeresek, akik – ügyes kompromisszumokat kötve – éles széllel tudtak minél hamarább kivitorlázni a déli parthoz, majd onnan fordultak rá a cirkálóbójára.

Nagyjából ugyanez volt a kulcsa a délutáni futamnak is, igaz, éppen a rajtnál egy szokatlanul hosszú ideig tartó délies szélforduló próbára tette a versenyrendezőség rugalmasságát és ügyességét is. Végül csak másodjára, szigorított rajttal indult el a mezőny.


Az újdonsült Európa bajnokok délelőtt harmadikak lettek, délután pedig már el sem kellett indulniuk, a végén ezt a futameredményüket ejtették ki. A délelőtti győztes ugyancsak német Miller-Voigt páros könnyedén megnyerte a délutáni futamot is – ezzel biztosan lett ezüstérmes.

A két fiatal német páros kiemelkedett a mezőnyből: taktikus, fegyelmezett – és egyben atlétikus, látványosan sportos vitorlázásuk egyfajta új csillaghajós versenyzési stílus, amely megerősíti azt a véleményt, hogy a legrégebbi ötkarikás hajóosztálynak továbbra is biztos a helye az olimpia programján.

A bronzérmes norvég Melleby-Morland kettős ugyancsak jól taktikázott a számára vadonatúj délnyugati szélben – mai második és harmadik helyük igazolta klasszisukat.


A legjobb magyar egység, a Gereben testvérpár az összetettben hetedik lett. Ma nem találták a fonalat, 15. és 11. helyük kevés volt az előrelépéshez.

A Masters (ötven év feletti kormányos) kategóriában a Löfstedt- Carlsson páros lett az első, itt a Tenke-Bendicsek kettős második lett, a harmadik helyen a Bánkuty-Mónus duó végzett.

A Grand masters (hatvan év feletti kormányos) kategóriában a brazil Pascolato-Boening páros nyert, második az Ujhelyi-Visy kettős, harmadik a német Weiler-Mátrai duó.

A négy nap alatt megrendezett nyolc futam alatt mindenfajta szél előfordult a viharos északnyugatitól az erős északin és a gyenge keletin keresztül egészen az élénk délnyugatiig.

A főrendező, Erdélyi Béla jókor, jó döntéseket hozott – a külföldi csapatok elismerően nyilatkoztak a parti és a vízi rendezésről egyaránt.