Haladni kell a korral, – ez volt az egyik indítéka annak a 3 napos képzésnek, amit a MVSZ szervezett október 23 -25 között, Balatonalmádiban.

A Match Race, a Páros Versenyzés már nem ismeretlen forma Magyarországon sem. Mindenki, akinek valami köze van a vitorlás sporthoz, érdeklődéssel követi az Amerika Kupa versenyeket, de ez a klasszikus páros verseny rendezési forma talán élvezhető, követhető a vitorlázáshoz nem igazán értő „vájt szemű” nézőknek is. Ez az 1 – 1 elleni versenyzési forma mentheti meg a vitorlázás olimpiai státusát, ami jobban követhető a képernyőn keresztül, így nagyobb érdeklődésre tarthat számot a média, és a sportágat támogató szponzorok körében is. Az ISAF, a Nemzetközi Vitorlás Szövetség már évek óta nagy érdeklődés mellett rendez Páros Versenyeket, hivatalos ranglistát tart számon, és eldöntött tény, hogy a 2012-es Londoni Olimpián a női tőkesúlyos hajók kategóriájában a Match Race lebonyolítási formát alkalmazza a rendezőség.

Nálunk eddig match race versenyzés és képzés még nem volt, nincsenek szakembereink, akik oktatni tudnák a versenyzőket és a bírókat erre a teljesen más jellegű versenyzésre. A páros versenyzéshez szükséges pontos verseny szabály ismeret, a szigorú taktikai fegyelem elsajátítása elősegíti az eredményes versenyző képzést, így az edzések egy fontos oktatási anyaga kell legyen.

A Fleet Racingtől, – a Mezőny versenyzéstől alapvetően abban különbözik, hogy itt a cél az ellenfél legyőzése, a szabályok adta taktikai lehetőségek teljes fegyvertárának a felhasználásával. A legfontosabb feladat, hogy ellenfelünket végig zavarjuk, kényszerítsük hiba elkövetésére,- és az így megszerzett helyzetek megőrzésére legyünk felkészülve a szabályok 100%-os ismeretének birtokában.

Tehát élvezetes, izgalmas „Vitorlás Párbaj”amit a rögtön ítélő és a hajókat szorosan követő versenybíróknak köszönhetően lehet a fair play elveinek megfelelő formában lebonyolítani. Így a felkészült bírók legalább annyira szükségesek ehhez a versenyzéshez, mint a tökéletes technikai és elméleti tudással rendelkező versenyzők.

Az első magyarországi képzésen 45 sporttársunk vett részt, akiknek többsége a Válogatott Keret fiatal versenyzőiből verbuvált 6 csapat volt, kettő 11 M-es One-design, kettő Nautic, és kettő Scholcz-22 es hajóval. Mellettük 6 fő versenybíró és a válogatott versenyzők edzői biztosították az umpire, – a helyszíni bíráskodást és a rendezést.


A 3 napos oktatást Andraz Kozelj Nemzetközi versenybíró, és March Race oktató vezette, aki Szlovéniából érkezett, és tudásával, személyiségével nagyban hozzájárult ennek a 3 napnak a sikeréhez. Kristály tiszta meghatározásai, és magabiztos előadásmódja, talán szakmai angol tanfolyamnak is megfelelt, de így az elméleti ismeretek, és a versenytaktika terén is nagyban segítette versenyzőink és versenybíróink felkészülését.

Olyan ismereteket kaptunk ez alatt a 3 nap alatt, ami a válogatott versenyzők taktikai tudásának és szabály ismeretének a bővítése mellett, sok sporttársunk érdeklődését (Reméljük a hölgyekét is!!!!!) is felkeltette a páros versenyzés irányába. Letettük az alapját annak a versenyzési és oktatási formának, ami nemzetközi szinten már évek óta a vitorlázás egyik fontos részét képezi, és aminek hazai rendszerét a Szövetség és a Clubok szakmai programjába is be kell iktassunk.

Köszönet Mindazoknak, akik az előkészületben és a lebonyolításban is segítségünkre voltak, és akik elősegítették ennek a sikeres 3 napos oktatásnak a lebonyolítását.

Bízunk abban, hogy a folytatás hamarosan, és hasonló színvonalon következik!!!


Sigmond András / Giba



Válogatott Keret Szövetségi Kapitány